ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ – ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΔΩΝΙ ΣΤΟΝ ΔΟΥΚΑ 

Οι κοπές δένδρων προκάλεσαν την οργή και την αντίδραση των κατοίκων των Εξαρχείων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο και διαμαρτυρήθηκαν. Προς στιγμή επικράτησε ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος και Πέτρος Κωνσταντίνου απαντούν με μηνύσεις στην κοπή δεκάδων δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού του μετρό. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, πήγε στην πλατεία Εξαρχείων και ζήτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να μιλήσει με τον εργολάβο και να του επιδειχθεί η άδεια για την κοπή των δέντρων. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν του επέτρεψαν να μιλήσει με τον εργολάβο και ο Νάσος Ηλιόπουλος όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσαν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», κάτοικοι, δικηγόροι και δημοτικοί σύμβουλοι «έκαναν παρέμβαση στον προϊστάμενο εισαγγελέα πρωτοδικών, μετά την κατάθεση της μήνυσης που υπεβλήθη στο ΑΤ Εξαρχείων, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει το έγκλημα. Έπειτα από μεγάλη πίεση, ο εισαγγελέας ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί για το ζήτημα».

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών προέβη σε σύσταση (χωρίς δεσμευτική ισχύ), ζητώντας την προσωρινή διακοπή του έργου του μετρό στα Εξάρχεια, μέχρι να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι εργασίες κοπής δέντρων. 

Αντίθετος με την κοπή δέντρων ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Σαφή θέση υπέρ της άμεσης διακοπής των εργασιών κοπής και της έναρξης διαβούλευσης «ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή», πήρε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, με ανάρτησή του στο Facebook, αφήνοντας αιχμή κατά της απερχόμενης διοίκησης που παραπέμπει στην υπόθεση με τα έργα στη Βασιλίσσης Όλγας. 

Με δήλωσή του, ζητά να «γίνει διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή» και καλεί την ανάδοχη εταιρεία για την ανάπτυξη του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους».

«Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή», τονίζει ο κ. Δούκας.

Επίθεση Άδωνι στον Δούκα

Με αφορμή ανάρτηση του κ. Δούκα για τα κομμένα δέντρα στα Εξάρχεια, ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του. Ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «φαιδρή ανάρτηση» και ταυτόχρονα βιάστηκε να εκτιμήσει πως «οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους», αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών. 

Συγκεκριμένα, ο Αδ. Γεωργιάδης έγραψε: «Ο κ. Δούκας έκανε αυτή την φαιδρή ανάρτηση σήμερα….πιστεύω ότι δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους και εύχομαι να βγω ψεύτης… πάντως το Metro πρέπει να ολοκληρωθεί θα είναι κρίμα να το σταματήσει ο νέος δήμαρχος».

Το ΜέΡΑ25 Αθήνας για την πλατεία Εξαρχείων

Σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 7πμ, συνεργεία υπεργολάβων, με παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ξεκίνησαν να κόβουν τα δέντρα στην Πλατεία Εξαρχείων.

Τα 72 δέντρα της πλατείας είναι ανάσα ζωής για τη γύρω περιοχή, για το κέντρο μιας πόλης που στερείται πρασίνου γενικότερα και το όποιο πράσινο υπάρχει είτε κόβεται, είτε ιδιωτικοποιείται.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι έντονες, η παρουσία των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ είναι προκλητική. Οφείλουμε όλες και όλοι να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο, το πράσινο στις γειτονιές μας, τις πλατείες μας.