ΣΟΥΝΑΚ: «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»

Ο  Ρίσι Σούνακ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε «απλώς να αφήσει τους ανθρώπους να πεθάνουν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αντί να επιβάλει ένα δεύτερο «λουκέτο», όπως ακούστηκε τη Δευτέρα στην έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Η έρευνα εξετάζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία του κοροναϊού που έκλεισε μεγάλα τμήματα της οικονομίας και σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους στη Βρετανία. Η έρευνα θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2026.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Patrick Vallance, κατά τη διάρκεια του COVID, έκανε μια σημείωση στο ημερολόγιό του στις 25 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Σουνάκ, ο οποίος ήταν  τότε υπουργός Οικονομικών.

Η καταχώρηση στο ημερολόγιο που παρουσιάστηκε στην έρευνα κατέγραφε πώς ο Dominic Cummings, ο πιο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε μεταφέρει στον Vallance όσα είπε ότι είχε ακούσει στη συνάντηση.

Ο Vallance ανέφερε στο ημερολόγιό του ότι ο Cummings έλεγε: «Ο Ρίσι πιστεύει ότι απλά αφήστε τους ανθρώπους να πεθάνουν και αυτό είναι εντάξει. Όλα αυτά μοιάζουν με πλήρη έλλειψη ηγεσίας».

Εκπρόσωπος του Σουνάκ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα εκθέσει τη θέση του όταν δώσει στοιχεία στην έρευνα «αντί να απαντάει αποσπασματικά στον καθένα».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη για την πανδημία και ότι μια «τοξική» και «μάτσο» κουλτούρα εμπόδισε την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο κίνδυνος για τον Σουνάκ είναι ότι τα στοιχεία στην έρευνα θα υπονομεύσουν την προσπάθειά του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αλλαγή στη χαοτική ηγεσία του Τζόνσον, παρόλο που ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους υπουργούς σε εκείνη την κυβέρνηση.