ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΙΛΟΥΝ Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΕΘΡΟΣ ΜΕ 13.300 ΝΕΚΡΟΥΣ 

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στην Λωρίδα της Γάζας, ξεπερνούν τους 13.300, ανακοίνωσε σήμερα ο Ismail Thawabta, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ τα νεκρά παιδιά ξεπερνούν τα 5.600, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που ανακοίνωσε τον νέο απολογισμό, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ καταγγέλλει μια «χωρίς προηγούμενο δολοφονία αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που η επισιτιστική κρίση στον πλήρως αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα κορυφώνεται, παρά τις με το σταγονόμετρο προμήθειες που εισέρχονται. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και για τη Δυτική Όχθη, όπου οι επιχειρήσεις καταστρέφονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην παράλληλη επιχείρηση «εκκαθαρίσεων» που πραγματοποιεί εκεί ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα παιδιά αποτελούν το 47% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας, με τη UNICEF μετά τους χιλιάδες θανάτους να χαρακτηρίζει τη Λωρίδα της Γάζας «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Η οργάνωση περιγράφει την κατάσταση ως «αυξανόμενο λεκέ για τη συλλογική μας συνείδηση», χαρακτηρίζοντας το ποσοστό των θυμάτων παιδιών «απλά συγκλονιστικό»…

Για θανατηφόρες, παράνομες επιθέσεις που αποτελούν μέρος ενός τεκμηριωμένου σχεδίου αδιαφορίας για τους Παλαιστίνιους πολίτες κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία ενώ η οργάνωση «Save the Children» σημειώνει πως στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 2019, μαζί.

Μεταξύ άλλων τονίζουν με σαφήνεια ότι –με βάση τη διεξοδική έρευνα που διεξήγαγε– διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα χτυπήματα «συνιστούσαν επιθέσεις χωρίς διακρίσεις ή απευθείας επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών αντικειμένων, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

Η οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει κανένα αξιόπιστο στοιχείο όσον αφορά τους λόγους των συγκεκριμένων χτυπημάτων, «συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων στρατιωτικών στόχων που υπήρχαν».

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα που θα επιταχύνουν την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου και για άλλα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου.