ΣΟΥΗΔΙΑ EUROVISION: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ, ΤΟ 12ΑΡΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision, υπενθυμίζοντας με ηχηρό τρόπο προς όλους πως ο εν λόγω ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού δεν είναι απλώς ένα ποπ «πανηγύρι» με τεράστια τηλεθέαση που δεν έχει καμία σχέση έχει με την πολιτική. 

Το μότο του φετινού διαγωνισμού «Μας ενώνει η μουσική» και η προσπάθεια των διοργανωτών να αποκλειστεί κάθε σχόλιο, ενέργεια ή ακόμη και αντίδραση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτική, έχει πέσει στο κενό. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές τις τελευταίες ημέρες, με πεδίο αντιπαράθεσης να αποτελεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό του Ισραήλ, το οποίο την ίδια ώρα ετοιμάζεται για την τελική επίθεση στην πόλη Ράφα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 1,3 εκατ. άμαχους Παλαιστινίους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί). 

Χιλιάδες διαδηλωτές – συμπεριλαμβανομένης της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ – συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Μάλμε στη Σουηδία για να διαδηλώσουν υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Οι διαδηλωτές γέμισαν την ιστορική πλατεία Stortorget της πόλης, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός τραγουδιού και όπου η Ισραηλινή διαγωνιζόμενη Eden Golan επρόκειτο να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Hurricane».

Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και έφεραν παλαιστινιακά σύμβολα, ενώ ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά της συμμετοχής της χώρας στη Eurovision. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), η οποία διοργανώνει τον πανηπειρωτικό διαγωνισμό ποπ μουσικής, αποφάσισε ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να διαγωνιστεί.

. Κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν τα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Όχι πια κατοχή», «Αυτό είναι γενοκτονία». «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Πέμπτη (ημέρα κατά την οποία το ισραηλινό τραγούδι συμμετείχε στον β’ ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού) πραγματοποιήθηκε ανάλογη διαδήλωση-διαμαρτυρία κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα του αποκλεισμού της Ολλανδίας από τον 68ο διαγωνισμό της Eurovision με την ολλανδική κρατική τηλεόραση να μιλά για «δυσανάλογη» απόφαση εις βάρος του τραγουδιστή της Joost Klein, που επιτέθηκε λεκτικά σε γυναίκα τεχνικό της διοργάνωσης. 

Η EBU ισχυρίζεται ότι η Eurovision είναι απολιτική, αλλά επισημαίνεται πως το 2022 αποκλείστηκε η Ρωσία από τον διαγωνισμό λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία – και παραμένει εκτός διαγωνισμού έκτοτε. Η Λευκορωσία είχε επίσης αποκλειστεί ένα χρόνο νωρίτερα λόγω των επιδόσεων της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου. Υπό αυτό το πρίσμα, διαδηλωτές ζητούν επί μακρόν τον αποκλεισμό του Ισραήλ, ενώ διεξάγεται ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ η τραγουδίστρια κατά την παρουσία της επί σκηνής ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρές αποδοκιμασίες από το κοινό που την παρακολουθούσε. Η EBU φέρεται να «έκοψε» τις αποδοκιμασίες από τη ζωντανή μετάδοση.