ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ… ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ EUROVISION 

Η Eurovision 2024 θα καταγραφεί ως ο πιο πολωτικός και πολιτικός διαγωνισμός στην ιστορία του θεσμού, λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, ενώ μαίνεται η αιματοχυσία στη Γάζα.

Η ισραηλινή Eden Golan ήταν με διαφορά το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της φετινής Eurovision. Η τραγουδίστρια, άλλωστε, είχε λάβει εντολή από τη κυβέρνηση του Ισραήλ για λόγους ασφαλείας να μην εγκαταλείψει το δωμάτιό της κατά την παραμονή της στη Σουηδία, παρά μόνο για τις εμφανίσεις της στη Malmo Arena.

Η Golan ανέβηκε στη σκηνή του Μεγάλου Τελικού και ερμήνευσε το “Hurricane” (Τυφώνας), μια μπαλάντα η οποία -σύμφωνα με τους δημιουργούς- περιγράφει την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βιώνει μια προσωπική κρίση.

Η εμφάνισή της έγινε εν μέσω έντονων γιουχαρισμάτων στην αρένα παρά τις προσπάθειες των φαν του Ισραήλ να τα καλύψουν με τις φωνές τους. Κι όλα αυτά ενώ έξω από το στάδιο βρίσκονταν χιλιάδες κόσμου διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης που βασανίζεται ανελέητα.

Με τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά της Eurovision για το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το Ισραήλ, πάνω από 5.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως “Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία” και “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”. Οι διοργανωτές έκαναν τα πάντα για να μη δούμε και να μην ακούσουμε τις αντιδράσεις του κοινού στην αρένα.

ΜΗΔΕΝ ΒΑΘΜΟΊ ΣΤΟΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΌ ΚΑΙ 12 ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Τα παράδοξα με τις βαθμολογίες στον διαγωνισμό φάνηκαν από τις ψήφους του Σαν Μαρίνο,μια χώρα μόλις 33.000 κατοίκων (και αυτό έχει τη σημασία του). Αρχικά έδωσε 0 βαθμούς στο Ισραήλ στον Β Ημιτελικό που συμμετείχαν 16 χώρες, ωστόσο στον Τελικό οι τηλεθεατές… άλλαξαν γνώμη και αγάπησαν ξαφνικά το τραγούδι του Ισραήλ, χαρίζοντας στην αμφιλεγόμενη συμμετοχή 12 βαθμούς, κατατάσσοντάς τη 1η μεταξύ 25 χωρών.

Όπως γράφει ο Σοφοκλής Αρχοντάκης στο ρεπορτάζ του για λογαριασμό του 2020mag.gr Το Ισραήλ κατάφερε να αγοράσει την 5η θέση, ώστε να πουλήσει το αφήγημα πως το Ισραήλ έχει συμπάθειες στην Ευρώπη. Όχι μόνο αυτό, όχι μόνο κατέβηκε με τραγούδι με αναφορές στην 7η Οκτωβρίου, αλλά κατάφερε να λογοκρίνει ή να ωθήσει σε αυτολογοκρισία τους καλλιτέχνες, υπό την απειλή της αποβολής από τον διαγωνισμό ή των προστίμων.

Ειδικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις οι πρεσβείες του Ισραήλ στην Ευρώπη και οι επίσημες και ανεπίσημες σελίδες τους έκαναν μια μιντιακή εκστρατεία υπέρ του Απαρτχάιντ και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Από κοντά και ο ακροδεξιός εσμός που στήριξε την «μοναδική δημοκρατία στην Μέση Ανατολή» σε έναν υποτίθεται «No politica» διαγωνισμό τραγουδιού, δείχνοντας την ισλαμοφοβία του και το μίσος ενάντια στα θύματα μιας γενοκτονίας.

Μπορείτε απλά να συγκρίνετε την σελίδα της Ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα για την Eurovision και την αμέσως προηγούμενη. Η απήχηση μεταξύ των ποστ και τα reactions μεταξύ του ποστ της Eurovision και αυτού για την καταψήφιση την ισότιμης παρουσίας της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ είναι ενδεικτική.

Το Ισραηλινό λόμπι, με τον ίδιο τρόπο που αγοράζει υποψηφίους μέσω της AIPAC στις ΗΠΑ ή συμμετέχει στο lobbying στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ακριβώς αντιμετώπισε έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Έναν διαγωνισμό με Ισραηλινούς χορηγούς όπως η Marrocanoil και η booking.com όπου η γιούχα και οι απαγορεύσεις οτιδήποτε Παλαιστινιακού, με την ταυτόχρονη ανάδειξη κάθε τι Ισραηλινού ήταν μέρος των κανονισμών.

Ουσιαστικά ο διαγωνισμός και η 5η θέση εξαγοράστηκαν με τα 20ευρα να φεύγουν σωρηδόν υπέρ του Ισραήλ, με το κοινό να υποστηρίζει πως ψήφισε μέχρι και το Predator και τα μποτ. Όμως επειδή κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως ψήφισε και το Predator, το εμφανές που αποδεικνύεται είναι πως υπήρξε ταράστιο lobbying και ψήφισε όλη η ακροδεξιά.

Οι αποδόσεις στο στοίχημα έπεσαν από το 101 στο 4 με 20% πιθανότητες νίκης μέσα σε δύο μέρες. Ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης αποτελέσματος. Με λίγα λόγια το Ισραήλ το έστησε. Έκλεψε, όπως κλέβει την γη των Παλαιστινίων από το 1948.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Το Ισραήλ ως ρατσιστικό κράτος αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ως ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης και ανάδειξης της Ανωτερότητας των Λευκών. Παρότι σημιτικός λαός αναγνωρίζουν εαυτούς ως Άρειους, εκλεκτούς του ενός και μοναδικού Θεού, σε πλήρη αντίθεση με τα ιδεώδη τα οποία βοήθησαν αγωνιστές Εβραίοι να διαδοθούν.

Εκτός των Αράβων Ισραηλινών, οι Δρούζοι, οι Μιζράχι και οι Αιθίοπες Εβραίοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο ρατσισμό στο κράτος του Ισραήλ. Αυτές είναι και οι πιο συχνά δολοφονημένες μειονότητες. Φέτος έχει σημειωθεί μάλιστα ρεκόρ στις δολοφονίες Αράβων Ισραηλινών, έξω από τα σπίτια τους, με την γενοκτονία να λαμβάνει χώρα σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Γάζα. 

Χαρακτηριστικό είναι πως στην Ελλάδα, όπου υπήρξαν πολλές αντιδράσεις εναντίον του Ισραήλ, υπήρξε μια εκτεταμένη εκστρατεία και μια ανίερη συμμαχία μεταξύ των ακροδεξιών της Ελλάδας, όπου ακόμα και ο υπουργός Υγείας και πάλαι ποτέ αντισημίτης και πωλητής ρατσιστικών βιβλίων ψήφισε το Ισραήλ! 

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗΣ…ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που κάποτε είχε ως “κορώνα” του τον αντισημιτισμό, τα τελευταία χρόνια έχει ανακηρύξει εαυτόν σε έναν από τους πιο πιστούς σύμμαχους του Ισραήλ:

Χθες το πρωί στην ΕΡΤ ο υπουργός υγείας, ξέρασε ισλαμοφοβία και ρατσισμό και ανάμεσα στα άλλα είπε «Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που παρά το φοβερό μπούλινγκ έως και εκφοβισμό (σ.σ. είναι το ίδιο πράγμα), απειλές κατά της ζωής της (σ.σ. συγκρίνει ισχυριζόμενες διαδικτυακές απειλές με αληθινές δολοφονίες παιδιών) και όλα όσα είδαμε να έχουν συμβεί υπέστη η εκπρόσωπος του Ισραήλ (σ.σ. ασύντακτο)».

Με τα γιουχαΐσματα μέσα στην αίθουσα από ένα κοινό εμφανώς εχθρικό προς το Ισραήλ, σε μια πόλη της Σουηδίας που έχει πολύ μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων (σ.σ. Ισλαμοφοβία).

«Ως γνωστόν, σχεδόν είναι όλοι μουσουλμάνοι εκεί» (σ.σ. τo 20% των κατοίκων του Μάλμε είναι μουσουλμάνοι, ψέματα ακόμα και για την Eurovision).

«Με μια σύμπτωση πολιτών, αριστερών κινημάτων και αριστεριστών κινημάτων της Ευρώπης μαζί με τους ισλαμιστές (σ.σ. τι σύμπτωση; Γενοκτονία συντελείται) σε πλήρη συμμαχία κατά του Ισραήλ».

«Η κυρία αυτή όχι μόνο τραγούδησε πολύ ωραία, αλλά πήρε και τη δεύτερη θέση, την ψήφο του ευρωπαϊκού κοινού. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που συμμετείχαμε χθες όλοι στην ψηφοφορία της Eurovision, στείλαμε ένα μήνυμα (σ.σ. να που ομολόγησε ο υπουργός πως ψήφισε στην Eurovision και μάλιστα Ισραήλ)».

«Αυτή η καινούργια περίοδος αντισημιτισμού που έχει γεννηθεί στη Δύση, υποβοηθούμενη από την ανοησία της άκρας αριστεράς, που δεν αντιλαμβάνονται ότι αν ποτέ επικρατούσαν οι δυνάμεις της Χαμάς στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους (σ.σ. πάλι ασύντακτο, πάλι προπαγανδιστικό)».

Να υπενθυμίσουμε πως η Εντέν Γκολάν έχει δηλώσει πως θα καταταγεί άμεσα στον στρατό, ώστε να βασανίζει και αυτή με την σειρά της και να δολοφονεί αθώους, όπως οι συμπατριώτες της, συμμετέχοντας ενεργά στην γενοκτονία.

Στην Γάζα, από άκρη σε άκρη συντελείται μια γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων. Οι Ισραηλινοί έχουν δολοφονήσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά. Από το 30% των νεκρών αντρών η πλειονότητα είναι ηλικιωμένοι και άμαχοι. Το Ισραήλ δολοφονεί, μωρά, παιδιά, γυναίκες και άντρες, κοπάδια ζώων για να στερήσει τον βιοπορισμό των ανθρώπων, ακόμα και τα οικόσιτά τους. Αλλά αυτό είναι μάλλον κάτι που στηρίζει ο κος υπουργός.

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η συμμετοχή του Ισραήλ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, κάτι που αποτυπώθηκε και αμέσως μετά το τέλος της εμφάνισης της 20χρονης Eden, όπου το κοινό την αποδοκίμαζε φωνάζοντας “Free Palestine”.

Ακολούθησε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση του Β’ Ημιτελικού, όπου εκπρόσωποι χωρών -ανάμεσά τους και η Μαρίνα Σάττι- κράτησαν μία στάση που θεωρήθηκε ως έκφραση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας κατά του Ισραήλ, κάθε φορά που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η ίδια η Μαρίνα Σάττι ξεκαθάρισε πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν.

Γεια σας. Σχετικά με όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει σήμερα. Καταρχάς δεν γνώριζα ότι έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, γιατί όλη μέρα ήμασταν στην αρένα για πρόβα και είχα κλειστό το κινητό. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν. Νομίζω ότι όλες αυτές τις μέρες που είμαστε εδώ, και εγώ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική αποστολή, έχει φέρει μόνο θετική ενέργεια στην κοινότητα και χαρά, όπου κι αν πηγαίναμε. Είμαστε εδώ για τη μουσική και έχουμε φτάσει στον τελικό μας στόχο. Αύριο είμαστε στον τελικό. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, θα δώσουμε τα δυνατά μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη διαδρομή, τη στήριξη και την αγάπη μέχρι σήμερα“, λέει στο μήνυμα που μοιράστηκε στα social media η Μαρίνα Σάττι.

Λίγο πριν το τέλος του διαγωνισμού, το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση και κόντρα στην EBU που προσπαθεί να πείσει τους πάντες για τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, δημοσιεύοντας βίντεο, στο οποίο μέλη της ισραηλινής αποστολής χλευάζουν τόσο το κοινό για τις αποδοκιμασίες σε βάρος της τραγουδίστριας όσο και το κίνημα “Free Palestine”.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος λογαριασμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ στο TikTok κοινοποίησε το εν λόγω βίντεο, το οποίο ξεκινά με την Eden Golan να εμφανίζεται όπως στην έναρξη του τραγουδιού και να προσποιείται ότι τραγουδά το “Hurricane“, όταν μπροστά της βρίσκονται… εξαγριωμένοι φιλοπαλαιστίνιοι που τη γιουχάρουν και φωνάζουν το συνθήματα ειρήνης.

Η ίδια επίσης φαίνεται να γελάει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Eden χοροπηδάει και πανηγυρίζει ενώ τα μέλη της αποστολής φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της.