ΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Επείγουσα έκκληση απευθύνουν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι στις γειτονιές των Εξαρχείων, που ήρθαν μετά από μια μικρή ανάπαυλα, ξανά αντιμέτωποι με αιφνιδιαστικές εργασίες στην πλατεία και συγκεκριμένα για επέκταση της περίφραξής της για την κατασκευή του σταθμού του μετρό. 

Όπως καταγγέλλουν μάλιστα, η αστυνομία, απροειδοποίητα απομακρύνει με γερανό αυτοκίνητα από την πλατεία. Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκε κάλεσμα να κατέβει ο κόσμος στον δρόμο, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιείται το απόγευμα.

Όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook και η συνάδελφος Άννα Νίνη: «Αυτή τη στιγμή γίνεται επέκταση του εργοταξίου στην πλατεία Εξαρχείων με επιπλέον λαμαρίνες. Πρακτικά δεν αφήνουν τον προβλεπόμενο χώρο των 3μιση μέτρων από τις πόρτες των κατοικιών και των καταστημάτων περιμετρικά της πλατείας, κάτι που επίσης πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει ούτε πυροσβεστικό, ούτε ασθενοφόρο, ούτε αφήνουν κάποιο σημείο ελεύθερο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πχ. σεισμού. Όταν οι κάτοικοι εννοούσαν ότι η πλατεία Εξαρχείων δεν προβλέπεται για στάση μέτρο αυτό εννοούσαν. Το ζήτημα για κάποιους εδώ δεν μόνο είναι τα καπρίτσια και οι εμμονές του κάθε Δημάρχου και της Αττικό Μετρό, είναι ζήτημα ασφάλειας, για την οποία κανείς εδώ δεν παίρνει την ευθύνη. Φυσικά ούτε μηχανικός υπάρχει εδώ για να επιβλέπει. Ευχαριστούμε για ακόμα ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσήχθησαν δύο πολίτες, μεταξύ αυτών ένας γονέας που διαμαρτυρήθηκε για την ασφάλεια των παιδιών που κινδυνεύουν από την ασφυκτική περίφραξη της περιοχής.

Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» και τον Στέργιο Ζιαμπάκα τον περασμένο Ιανουάριο, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δεν είχε αφήσει  περιθώρια για αλλαγές: «Θα έλεγα ότι το Μετρό στα Εξάρχεια είναι μια απόφαση ειλημμένη, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει – μου είπαν μάλιστα ότι είναι αδύνατο να αλλάξει. Αν είχαμε δυνατότητα σχεδιασμού, η προσέγγισή μου θα ήταν τελείως διαφορετική».

Οι κάτοικοι ωστόσο επιμένουν και ζητούν να ακυρωθεί η επέκταση του εργοταξίου και εν γένει η κατασκευή του μετρό στην ιστορική πλατεία, με δεδομένη την πληθώρα σταθμών σε πολύ κοντινά σημεία, αλλά και με αφορμή την κρατική καταστολή στο όνομά του. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και να την παραπέμψει στην αρμόδια για ζητήματα αστυνομικής βίας επιτροπή LΙΒΕ.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ακόμη για την κοπή των δέντρων της πλατείας, καθώς και για παραβίαση των προϋποθέσεων ασφαλείας, αφού ο ελεύθερος χώρος που απομένει είναι λιγότερος από τα 3,5 μέτρα που προβλέπει ο νόμος για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

ΕΝΤΑΣΗ, ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Σημειώνεται ότι και το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου σημειώθηκαν επεισόδια με υπέρμετρη αστυνομική βία, με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση αλληλεγγύης κατοίκων και φορέων της περιοχής στον Λόφο του Στρέφη, την οποία επιχείρησαν να αποτρέψουν οι δυνάμεις του «νόμου και της τάξης».

Αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας, όπως καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, «επιλέξαμε να βρεθούμε με τον κόσμο της γειτονιάς σε αυθόρμητη πορεία στα Εξάρχεια, διαδηλώνοντας για ελεύθερο Λόφο και γενικότερα για την κατάσταση στα Εξάρχεια, που -για λόγους που μόνο η κυβέρνηση και ο αδίστακτος υπουργός ΠΡΟΠΟ μπορούν να εξηγήσουν- από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ήταν ζωσμένα με αμέτρητες διμοιρίες ΜΑΤ και ομάδες ΔΡΑΣΗ. Η πορεία χτυπήθηκε και διαλύθηκε πολύ νωρίς από τα ΜΑΤ και τους εποχούμενους δολοφόνους, από τους ασυρμάτους των οποίων ακούγονταν εντολές για πάση θυσία συλλήψεις, με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός ατόμου και τις προσαγωγές δύο θαμώνων μαγαζιών. Η συλληφθείσα έχει φορτωθεί με τις γνωστές ευφάνταστες κατηγορίες, σε μια ακόμα κρατική προσπάθεια τρομοκράτησης των κινημάτων των Εξαρχείων και περνάει αυτόφωρο τη Δευτέρα 13/5, στις 12:00.

Την Κυριακή, τα ΜΜΕ, αναπαρήγαγαν τις ανακοινώσεις της ΓΑΔΑ και του κρατικά ελεγχόμενου ΑΠΕ-ΜΠΕ που βρήκε πολύ σημαντικό το να ασχοληθεί με μια πορεία γειτονιάς, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα και χαϊδεύοντας τα αυτιά του ακροδεξιού κοινού που προσπαθεί απεγνωσμένα να προσεταιριστεί η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας -τι άλλο;- τη δήθεν πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια.

Αλληλεγγύη στη συλληφθείσα, καλούμε σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 13/5, στις 12:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Έξω οι μπάτσοι από τον Στρέφη και τον πλανήτη!».