ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Α.Δ.Α.Ε.: ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΠ ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Τ.Ε.

Με ψήφους 4-3 η πλειοψηφία της ΑΔΑΕ αποφάσισε να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την άρνηση της υπηρεσίας να ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ΑΔΑΕ συνεδρίαζε προκειμένου να αποφασίσει εάν θα καλέσει σε ακρόαση τον Θεμιστοκλή Δεμίρη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο η ΕΥΠ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να δώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή τον φάκελο για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η εισήγηση του προέδρου της ΑΔΑΕ,  Χρήστου Ράμμου, ήταν να κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ, δυνατότητα που δίνει στην ΑΔΑΕ το νομικό πλαίσιο που ενεργοποίησε με την απόφασή του το ΣτΕ. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες και τελικά με πλειοψηφία 4-3 αποφασίστηκε να πέσει σκοτάδι και να μην κληθεί να λογοδοτήσει η διοικητής της ΕΥΠ για το γεγονός ότι αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες. «Και η πλειοψηφία “εξασφαλίστηκε” από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την τελευταία, επεισοδιακή, αλλαγή στη σύνθεση της ανεξάρτητης Αρχής».

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση με έντονες διαφωνίες οι οποίες εστιάστηκαν  και στη  γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΑΔΑΕ, Ηλία Θεοδωράτου, η οποία είχε ζητηθεί από τον αντιπρόεδρο της Αρχής, Γεώργιο Μπακάλη.

Η γνωμοδότηση στήριξε τη θέση της πλειοψηφίας, που ήταν πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει στην ΕΥΠ να δώσει τα σχετικά στοιχεία (παρά την απόφαση του ΣτΕ) και παρέπεμψε τον Ανδρουλάκη στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, όπου θα προσφύγει για τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τον αφορά.

Κινείται νομικά ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την απόφαση της ΑΔΑΕ δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «όποιος αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ θα βρεθεί απέναντί μου νομικά, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας λέει πρέπει να μου δοθεί η τυπική αιτιολογία για να συνεχίσω τον δικαστικό μου αγώνα, γιατί αρνούνται; Η πραγματική αιτιολογία ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και φοβούνται το ποινικό αποτέλεσμα».

Και πρόσθεσε:

«Εγώ λοιπόν θα συνεχίσω θεσμικά, όλες μου οι νίκες σε αυτό το θέμα είναι γιατί κινήθηκα θεσμικά και όχι από άλλα κυκλώματα επικοινωνιακά, στο τέλος θα είμαστε οι νικητές σε αυτή την υπόθεση Καταλαβαίνω ότι ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά, τελειώνουν οι εκλογές την Κυριακή, έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλά βήματα».