ΕΚΤ: ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019

Σε μείωση του κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ, προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/6) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου. Υπενθυμίζεται ότι σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μείωση, προτού η αμερικανική Fed μειώσει εκείνη τα δικά της επιτόκια του δολαρίου.

Συνολικά το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Η σημερινή μείωση σηματοδοτεί το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε μετά την πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στο τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος στο 2,6%. Επιπλέον, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο στο 4,7% μετά το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δεδομένων των πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.» αναφέρει η ανακοίνωση. «Με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον σκόπιμο να μετριάσουμε τον βαθμό περιορισμού της νομισματικής πολιτικής μετά από εννέα μήνες σταθερής διατήρησης των επιτοκίων.

Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5% και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες.

Η νομισματική πολιτική διατήρησε τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Με την αποδυνάμωση της ζήτησης και τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καλά εδραιωμένων, αυτό συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τα κάτω.»