ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΙΤΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΑΟΛΟ ΤΑΒΙΑΝΙ 

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Πάολο Ταβιάνι, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Βιτόριο, έγραψαν ιστορία στον ιταλικό κινηματογράφο. 

Ο Πάολο Ταβιάνι πέθανε χθες 29/2 σε νοσοκομείο της Ρώμης, έπειτα από σύντομη ασθένεια. Υπήρξε σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας. Ο αδελφός του, Βιτόριο, πέθανε το 2018, στα 88 του χρόνια. 

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα των αδελφών Ταβιάνι είναι το «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» (1972), το «Αλονζανφάν»- που γυρίστηκε δυο χρόνια αργότερα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λάουρα Μπέτι και Λέα Μασάρι- και το «Πατέρας Αφέντης» (1977), που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Οι αδελφοί Ταβιάνι βραβεύθηκαν με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2012, για το «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει», στο οποίο έπαιζαν κρατούμενοι των φυλακών της Ρώμης.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, «οι αδελφοί Ταβιάνι συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, τόσο που ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τις σκηνές που γύρισε ο Πάολο από εκείνες του Βιτόριο» ενώ «κινήθηκαν με απόλυτη άνεση σε όλα τα είδη του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία (συχνά με μεταφορική σημασία) και την λογοτεχνία.