ΠΕΘΑΝΕ 9ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου άφησε ένα 9χρονο κορίτσι που είχε διαγνωσθεί με στρεπτόκοκκο. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί κατέληξε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα αλλά και θάνατοι από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, μέχρι και σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν, από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024 δηλώθηκαν 89 περιστατικά, εκ των οποίων τα 40 σε ενήλικες και τα 49 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Παράλληλα σημειώθηκαν 22 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 παιδιών ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.