ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ, ΓΙΑ ΤΟ…”ΜΠΑΖΩΜΑ” ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Ευθύνες για το “μπάζωμα” στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη, φέρεται να έχει – και – ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του.

Τα ερωτήματα που έθεσε η Εισαγγελία, κατέδειξαν την αυθαιρεσία με την οποία έγινε το μπάζωμα και μάλιστα χωρίς καν να έχουν γνώση οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ένα προς ένα εξέθεσαν μεταξύ άλλων την περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού η εισαγγελέας ζήτησε να της αποσταλούν σχετικά έγγραφα που αν υπήρχαν, ουσιαστικά θα αποδείκνυαν το νόμιμο των ενεργειών της και δε θα ζητούνταν. Η εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα και να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Ευάγγελου Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για να διερευνηθούν τα εξής:

Τι σημαίνει ακριβώς η φράση «διαμόρφωση χώρου επιχειρησιακής δράσεως» και ποιες εργασίες περιελάμβανε η διαμόρφωση, εάν ήταν επείγουσα εργασία, από ποιον έπρεπε να γίνει, εάν η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε εντολή και εάν ναι βάση ποιας απόφασης να προβεί στην διαμόρφωση του χώρου επιχειρησιακής δράσεως και καθ’ υπόδειξη ποιου.

Ακόμη, εάν υπήρξε απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία να δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Επίσης, στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζήτησε να της παρασχεθεί αντίγραφο εγγράφου από την κύρια ανάκριση που διενεργείται με το οποίο δόθηκε τυχόν εντολή φρούρησης του χώρου του δυστυχήματος και εντολή παύσης αυτής ως και τυχόν έγγραφο με το οποίο αιτήθηκε η Περιφέρεια από τις Δικαστικές Αρχές άδεια επέμβασης στον τόπο του δυστυχήματος.

Παράλληλα, αιτήθηκε να της παρασχεθεί έγγραφο της Τροχαίας από το οποίο κατόπιν διενεργηθείσας αυτοψίας θα προκύπτει εάν στο χώρο του δυστυχήματος όπου έλαβαν χώρα με εντολή της Περιφέρειας εργασίες διαμόρφωσης εδάφους έγινε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους, σε ποια έκταση και σε ποιο βάθος και με τι υλικό έγινε η επικάλυψή του.

Τέταρτον ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από τους χειριστές των μηχανημάτων που προέβησαν στην απομάκρυνση χώματος ώστε να διευκρινιστεί η ποσότητα, το μέρος που τοποθετήθηκε και η ακριβής ημερομηνία που έγιναν οι εργασίες.

Τέλος, η εισαγγελία ζήτησε τα αποτελέσματα της Χημικής Υπηρεσίας μετά τη λήψη τελευταίας δειγματοληψίας από το χώρο του δυστυχήματος.