ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αστυνομική επιχείρηση για την διάλυση των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που τελεί υπό κατάληψη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι κατόπιν σχετικού αιτήματος των πρυτανικών αρχών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος για αστυνομική συνδρομή.

Για μία ακόμη φορά, οι αστυνομικές δυνάμεις άσκησαν βία κατά τον φοιτητών, ενώ υπήρξε περιορισμένη ρίψη χημικών και προχώρησαν σε 18 προσαγωγές φοιτητών.

Εν συνεχεία, η ένταση μεταφέρθηκε έξω από το αστυνομικό μέγαρο της Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ των προσαχθέντων. Φοιτητές και πολίτες ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ η κυκλοφορία διακόπηκε από αστυνομικούς, ώστε να μην πλησιάσουν οι συγκεντρωθέντες στο κτίριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ «ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας. Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές».

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΔΠΘ με ψήφισμά του καταγγέλλει «την προκλητική εισβολή της αστυνομίας στο ΔΠΘ με σκοπό να εκκενώσει την αποφασισμένη κατάληψη του ΦΣ Νομικής ΔΠΘ. Η αστυνομία με δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν προσαγάγει αναίτια φοιτητές και φοιτήτριες του συλλόγου. Η χυδαία στάση της κυβέρνησης δεν θα περάσει! Αφού πρώτα προσπάθησε με απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, με τηλεξεταστικες και στοχοποιήσει στις διοικήσεις των σχολών, τώρα επιτίθεται ευθέως στους ΦΣ και στους ώμους ασύλου! Τόσο πολύ φαίνεται να φοβάται τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών Να αποχωρήσουν εδώ και τώρα οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο. Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες συμφοιτητές μας!».

Σε ανάρτησή της η Οργάνωση για μια Νέα Κομμουνιστική Αριστερά (ΟΝΚΑ) διαμηνύει: «Δηλώνουμε πως δεν τρομοκρατούμαστε, πως δεν θα επιτρέψουμε καμία εκκένωση κατάληψης, καμιά επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στον χώρο του ασύλου». Η ΟΝΚΑ καταγγέλλει πως τα ΜΑΤ έφτασαν έπειτα από κλήση του πρύτανη.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τον χώρο του ασύλου και να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες», σημειώνει η οργάνωση.

Νέα Αριστερά

«Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών.

Μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού. Το μεσημέρι της Δευτέρας δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές. Είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη.

Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών.

Πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά. Η Νέα Αριστερά καλεί κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης».

ΜέΡΑ25

«Καταγγέλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την θρασύδειλη επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας σε αγωνιζόμενες/ους/α φοιτήτριες/τές/τά στην Κατάληψη της Νομικής Κομοτηνής.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος μετά από δημοκρατικές διαδικασίες έλαβε την απόφαση κατάληψης του τμήματος της Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, του κράτους και της αυταρχικής πρυτανείας του ΔΠΘ δείχνουν τον φόβο που νιώθει το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική αστική τάξη από τον μαζικό αγώνα του φοιτητικού κινήματος για Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Παιδεία.

Στην καταστολή τους απαντάμε με περαιτέρω μαζικοποίηση του αγώνα μας.

Έξω τα ΜΑΤ από την Νομική Κομοτηνής

Να αφεθούν ελεύθερα τώρα όλα τα προσαχθέντα/συλληφθέντα άτομα της Νομικής!

Συμμετέχουμε μαζικά στην Πανελλαδική Κινητοποίηση της Πέμπτης 8/2 στις 12:00 στα προπύλαια στην Αθήνα».

ΚΝΕ

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας «καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «το “έγκλημα” των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία».

«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια θα είναι η καλύτερη απάντηση! Η πλειοψηφία δε φιμώνεται! Το δίκιο θα νικήσει! Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία!» τονίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΚΝΕ.