ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ WIN-WIN ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 

Ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε τις τελευταίες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αφορμή την έλευσή του στην Αθήνα όπου και μίλησε σε συγκέντρωση ομοεθνών του Αλβανών μεταναστών στο κλειστό του Γαλατσίου, ο όποιος εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές τη προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει κριτική στα ελληνικά αντιπολιτευτικά κόμματα, κανακεύοντας τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα είχε πει:

«Είναι αρκετά περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί η διακυβέρνηση από τον λαό. Παρ’ όλα αυτά, όπως σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να την επισκέπτονται, να συναντώνται με τους συμπατριώτες τους και να τους επαινούν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα στην οποία διαμένουν αλλά και στην πατρίδα τους»

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δηλώσεις Ράμα εναντίον της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι και μια έμμεση παρότρυνση προς τους Αλβανούς μετανάστες και κυρίως τα παιδιά τους που έχουν ελληνική υπηκοότητα και ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, να στηρίξουν με τη ψήφο τους τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα πάντα με την ελληνική κυβέρνηση-η οποία από τη μία πλευρά παίζει το εθνικιστικό προεκλογικό χαρτί με την υποψηφιότητα Μπελέρη- ο Αλβανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο «ιδιωτικής» επίσκεψης.

ΦΙΕΣΤΑ ΡΑΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Πέρα από το…δωράκι προς τη κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Έντι Ράμα κατά την ομιλία που έκανε χθες Κυριακή 12/5 στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, αναφέρθηκε στις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρώτοι Αλβανοί μετανάστες που κατέφτασαν μαζικά στην Ελλάδα, την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό που δέχτηκαν από τον «πλούσιο γείτονα»:

«Ας πειστούν οι Έλληνες και οι Αλβανοί ότι οι μοίρες μας είναι αχώριστες. Να πειστούν ότι οι απαντήσεις του μέλλοντος δεν μπορούν να βρεθούν στο παρελθόν αλλά στο παρόν, στις τύχες των διασυνδέσεων των Ελλήνων της Αλβανίας με τους Αλβανούς της Αλβανίας, με τους Έλληνες της Ελλάδας.

Ήρθατε σε αυτό το αρχαίο λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για να ξεφύγετε από τα ερείπια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σκαρφάλωσατε βουνά, κοιμηθήκατε σε παγκάκια στους δρόμους, βγαίνατε πριν βγει το φως να περιμένετε στις πλατείες, σαν άλογα στο παζάρι των ζωντανών, τους υπηρέτες που σας πήραν για μαύρη εργασία, τσακίσατε τις πλάτες σας και ματώσατε τα χέρια σσς με τις πιο δύσκολες δουλειές» είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια άφησε αιχμές λέγοντας ότι αντιμετώπισαν «κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις της αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα». «Δουλεύατε 2-3 ασταμάτητα μεροκάματα, τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα, αλλά επιζήσατε του εξευτελισμού των μαύρων σκουπών του τέλους του 20ου αιώνα. Πολλοί από εσάς αλλάξατε τα ονόματα που σας έδωσαν η μητέρα και ο πατέρας σας», είπε ακόμα.

Κατά την ομιλία του ο Έντι Ράμα, προσπάθησε ωστόσο, να στείλει και μήνυμα φιλίας για μία ακόμη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Ζητώ συγγνώμη για οποιοδήποτε λάθος νομίζετε ότι έχω κάνει, αλλά ποτέ δεν πρόδωσα αυτούς που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, έστω και μια φορά για αυτήν την εξαιρετική τιμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν άνδρα στη ζωή του να ηγείται της χώρας του. Δεν υπάρχει καμία υλική, οικονομική, οικονομική δύναμη, άτομο ή κράτος που να μπορεί να με δελεάσει ή να με πιέσει να λειτουργήσω πίσω από την πλάτη σας και να παραβιάσω τα συμφέροντα. Αυτή ήταν η πιο όμορφη επίσκεψή μου στην Αθήνα και δεν το πιστεύω θα υπάρξει ομορφότερη.

Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 1886 ο ποιητής μας Naim Frasheri έγραψε το ποίημά του στα ελληνικά «Ο αληθινός πόθος των Αλβανών». Ας ζήσουμε με όλους τους γείτονες με τάξη και ειρήνη, ας μην γίνουμε εχθροί και ας πολεμήσουμε. Πολλά ευχαριστώ από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΕΛΕΡΗ

Ο Έντι Ράμα απάντησε και στις αντιδράσεις που διατύπωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, που παραμένει προφυλακισμένος, Φρέντης Μπελέρης που κατηγόρησε τον Ράμα για πρόκληση και επίδειξη δύναμης και εκτός κυβερνητικής γραμμής τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την επίσκεψη Ράμα έβγαλε μια ανακοίνωση που βρωμάει ακροδεξιά. Συγκεκριμένα ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρας και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είπε:

«Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς»

«Δεν ήρθα να προκαλέσω, ήρθα να συναντήσω τον λαό μου», ήταν η απάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού από το γήπεδο Γαλατσίου.