ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ «ΔΩΡΟ» 35 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ AEGEAN

Με όφελος 35 εκατ. ευρώ από την κρατική ενίσχυση, έκλεισε και τυπικά η συμφωνία της AEGEAN όσο αφορά τη ζημία για το Δημόσιο, από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «εξόφλησης» της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ για τις ζημιές, στη διάρκεια της πανδημίας.

Η ΑEGEAN ανέκτησε τις μετοχές του Δημοσίου με 85 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να ασκεί το δικαίωμα προαίρεσης, πρόωρα και εντελώς ανεξήγητα, όπου οδηγείται σε απώλεια 35 εκατ. ευρώ από την συγκεκριμένη συμφωνία.

Το δικαίωμα αυτό, μπορούσε το Δημόσιο να το ασκήσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2026, και για τον σκοπό αυτό θα έπρεπε τυπικά να καταβάλει 3,2 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν η τιμή της μετοχής κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αεροπορικής εταιρείας του Ομίλου Βασιλάκη τον Ιούνιο του 2021, η οποία ήταν όρος για την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 33,2 εκατ. ευρώ. Κατά το ΥΠΟΙΚ, το ποσό αυτό είχε ουσιαστικά ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες, στις 3/11/2023, το Δημόσιο διά του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει την πρόθεσή του να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα κτήσης μετοχών (10,3 εκατ. τίτλους κτήσης κοινών μετοχών της εταιρείας), που αντιστοιχούσαν περίπου στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της.