ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Πολλαπλώς εκτεθειμένη, είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τα επεισόδια και τον ξυλοδαρμό πολίτη στην Βικτώρια, όπως δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μπάρκας.

«Ενώ ήξερε εδώ και μέρες, ότι στην Αθήνα θα μαζευτούν ακροδεξιοί φασίστες από όλη την Ευρώπη και ήδη η ΕΛΑΣ είχε προχωρήσει και σε κάποιες συλλήψεις στο αεροδρόμιο, χθες, άγνωστο κάτω από ποιες εντολές και παραλείψεις, αφέθηκαν νεοναζί μέχρι και να αποπειραθούν να κάψουν ζωντανούς επιβάτες του μετρό, την ίδια στιγμή που διαδηλωτές ξυλοκοπούνταν από αστυνομικούς», τονίζει.

«Άλλο ένα φιάσκο, μετά τους ακροδεξιούς από την Κροατία, δεν μπορεί να αποδοθεί στην τύχη, όταν το Υπουργείο γνώριζε εδώ και μέρες. Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εργαλειοποιεί την Ελληνική Αστυνομία, αφού δεν προκρίνει σχέδια πρόληψης, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κλιμάκωση, αλλά αυτά της τυφλής καταστολής, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα αθώων πολιτών, αλλά και αστυνομικών υπαλλήλων», σχολιάζει.

Ο κ. ΜΠάρκας καταλήγει: «Η ΕΔΕ που αποφασίστηκε είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Απαιτείται άμεση συνεργασία με τις δικαστικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών του ξυλοδαρμού».

ΚΚΕ: Να διαλυθούν οι μονάδες καταστολής της ΕΛΑΣ

«Την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν άπραγες το φασιστικό τάγμα εφόδου να επιτίθεται σε αντιφασίστες και επιβάτες του μετρό στο Μοναστηράκι, μέλη της σεσημασμένης ομάδας ΔΡΑΣΗ γρονθοκοπούσαν πεσμένο στο έδαφος άτομο, που είχαν προσαγάγει στην πλατεία Βικτωρίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει καταλήγοντας:

«Οι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για ΕΔΕ μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, δεν πείθουν πια κανέναν. Εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να διαλυθούν όλες οι μονάδες της Αστυνομίας που έχουν αποκλειστική τους αποστολή την καταστολή του λαού».

ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση δεν κρατά ούτε τα προσχήματα

«Οι χθεσινές εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν, από το σταθμό Μοναστηράκι, με 20-30 άτομα μαυροντυμένα, με καλυμμένα τα πρόσωπα, κρατώντας κοντάρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, να επιτίθενται σε αντιφασίστες και τυχαίους πολίτες, κρατώντας μπιτόνι βενζίνης και εκβιάζοντας ότι “θα σας κάψουμε ζωντανούς” δεν είναι η εικόνα για την οποία ο κ. Οικονόμου μας μιλούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Η Κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία είναι έκθετοι αναφορικά με τις δηλώσεις περί προετοιμασίας του μηχανισμού για να αποτραπούν οι φασιστικές συγκεντρώσεις.

Από το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε πως η ΕΛΑΣ -κατ’ εντολήν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου- έριξε πολλαπλάσιο βάρος δυνάμεων στο να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις του αντιφασιστικού κινήματος, με τις γνωστές μεθόδους προληπτικών προσαγωγών, φραγμών από κλούβες των ΜΑΤ και καταστολής όπου χρειάστηκε. Ενώ οι φασίστες αλώνιζαν στο κέντρο της Αθήνας και ξυλοκοπούσαν ανθρώπους κάτω από τα μάτια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο απολογισμός της χθεσινής προετοιμασίας για τον κ. Οικονόμου είναι επιτυχής;

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άτομα που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς χτυπημένα σοβαρά. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να μας απαντήσει:

  • Πώς βρέθηκαν οι φασίστες στο Μοναστηράκι, σε συγκροτημένο σώμα με αντικείμενα, και δεν τους πήρε κανένας χαμπάρι;
  • Γιατί όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν στα Πευκάκια, τη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο, γύρω από αντιφασίστες, ενώ ομάδες φασιστών σε άλλα σημεία μπόρεσαν και έκαναν κανονικά συγκεντρώσεις;

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κυβέρνηση έριξε υπερπολλαπλάσιο βάρος στο να εμποδίσει το αντιφασιστικό κίνημα να συγκεντρωθεί -και παρόλα αυτά η απαγόρευση έπεσε στο κενό- και επέτρεψε στους φασίστες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις την ίδια ώρα σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, απαγορεύοντας τις δύο συγκεντρώσεις. Από τα χθεσινά αποτελέσματα η Κυβέρνηση διάλεξε πλευρά και πήρε θέση απέναντι στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή που έκανε η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 πιστεύουμε πως ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του σε ένδειξη καλής θέλησης, μετά τα χθεσινοβραδινά σκηνικά στο μετρό στο Μοναστηράκι. Σε κάθε άλλη περίπτωση μας δίνετε τη δυνατότητα να πούμε ότι η Κυβέρνηση μάλλον λειτουργεί ως θεματοφύλακας των φασιστικών συγκεντρώσεων, και αυτό είναι μια επικίνδυνη διολίσθηση για τη λειτουργία της δημοκρατίας».