ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, οδηγήθηκαν σήμερα 14 πολίτες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, γιατί τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στην κοπή δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δίκη των 14 ατόμων, η οποία ωστόσο δεν διεξήχθη καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο, λόγω μη αρμοδιότητας, τους παρέπεμψε να δικαστούν σε άλλο δικαστήριο ενώ η δίκη θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

Οι αντιδράσεις αφορούν στις συμβάσεις που υπέγραψε ο δήμος Θεσσαλονίκης με τους εργολάβους για την κοπή 4.000 δέντρων, 2.000 σε πάρκα και 2.000 δεντροστοιχίες. Από αυτά κόπηκαν περίπου τα 700.

Η κοπή των δέντρων στη Θεσσαλονίκη, με το πρόσχημα ότι «είναι άρρωστα» και «πέφτουν κλαδιά στα αυτοκίνητα», ξεκίνησε πέρυσι και κλιμακώθηκε το 2023. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλεται, χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες, χωρίς συνεργασία με το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και σχετικούς επιστημονικούς φορείς, αγνοώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, προχώρησε σε κοπές και καταστροφικές κλαδεύσεις δέντρων.

Οι συλλήψεις έγιναν στις 13 Μαρτίου 2023, όταν μέλη της κίνησης «SOSε τα Δέντρα» και άλλοι πολίτες, ανάμεσά τους ο Μ. Τρεμόπουλος, στάθηκαν ακίνητοι μπροστά στα δέντρα για να εμποδίσουν την κοπή τους, αξιώνοντας αυτοψία και αξιολόγηση για κάθε δέντρο χωριστά. Νωρίτερα, είχαν καταθέσει αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για διαταγή προσωρινής παύσης της κοπής και ασφαλιστικά μέτρα.

Ωστόσο στη Ρωμαϊκή Αγορά κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις που τους συνέλαβαν ενώ ήταν καθιστοί, μπροστά σε συστάδα δέντρων, κάνοντας μια απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία.

Με χειροπέδες στα χέρια, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, μετά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και εντέλει στα δικαστήρια, όπου τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της «παράνομης βίας».