«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Κοινό κάλεσμα απευθύνουν σωματεία και φορείς στον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, απαιτώντας να μην κλείσουν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψ.Ν.Α (Δαφνί), ο σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ, ο σύλλογος φίλων πασχόντων από διαταραχή πρόσληψης τροφής «Επιστρέφω» και το Ε.ΣΥ.Ν Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών, ζητούν την άμεση απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Παράλληλα καλούν σε υπογραφή και στήριξη του αγώνα τους και διοργανώνουν συγκέντρωση στις 14/1/2024, στη 1 το μεσημέρι, στο κάτω μέρος από το σταθμό του Θησείου όπου θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο, προσέρχονται για βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο! Κι όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! 

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, την φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο.  

Τα ευχολόγια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ελαχιστοποίησαν τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που αντιμετωπίζεται σαν «κόστος». Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τον ασθενή – πελάτη και άνοιξε το δρόμο σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες.

Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει  να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών». 

Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα  Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου.
  • Όχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
  • Κάτω τα χέρια σας από τα στεγνά προγράμματα.
  • Ενίσχυση τώρα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης.

Η Ψυχική Υγεία και η απεξάρτηση δεν είναι εμπόρευμα».