«Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΚΛΩΤΣΗΣΕ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ»

Οργή προκαλεί ο θάνατος ακόμα ενός νεαρού Ρομά στα χέρια ανδρών της ΟΠΚΕ. Ο Αδελφός του 17χρονου και αυτόπτης μάρτυρας, καθώς επέβαινε μαζί με το θύμα, την κοπέλα του και την αδελφή της δηλώνει πως ο αστυνομικός πρώτα τον χτύπησε, μετά τον πυροβόλησε και τον σκότωσε…

«Ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζαμί, από την μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα»

Ο ανήλικος δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο ανέφερε πως «φοβήθηκε εξαιτίας του δρόμου που όπως λέει ήταν γεμάτος στροφές και ίσως προκαλούσαν κάποιο ατύχημα» προσθέτοντας πως δεν είχε βγάλει δίπλωμα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως οι «συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές». «Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με τις προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες το περιστατικό σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου στη δήλωσή του.

Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» :

«Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια» 

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή:

«Είναι φανερό ότι η ΕΛΑΣ του Μητσοτάκη έχει καθιερώσει ένα modus operadi για τις καταδιώξεις νεαρών Ρομά όπου πρώτα μιλάνε τα περίστροφα των σερίφηδων της ΕΛΑΣ και μετά ακολουθούν συλλήψεις νεκρών και ζωντανών όπως και οι καθιερωμένες ΕΔΕ. Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου» σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ:

Άλλη μια εν ψυχρώ εκτέλεση από χέρι αστυνομικού. 17χρονος, άοπλος.

Μετά από καταδίωξη που ακολούθησε επειδή δε σταμάτησε σε σήμα της αστυνομίας, κι αφού εγκατέλειψε το κλεμμένο αμάξι που οδηγούσε, τραυματίστηκε θανάσιμα «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες».

«Αδιευκρίνιστες» ήταν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Φραγκούλης και ο Σαμπάνης, λίγους μόνο μήνες πριν.

Οι οπαδοί της θανατικής ποινής και ο ακροδεξιός συρφετός που κατακλύζει τη χώρα ζητούν αίμα, βυθισμένοι στο μίσος και το κράτος τους δίνει αυτό που θέλουν.

Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την ανάλογη απόδοση ευθυνών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

«Η ΕΛ.ΑΣ., από τη οποία ζητάμε να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, έχει χρέος να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αυτό είναι πάντα υπό έλεγχο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε δραματικά αποτελέσματα σαν αυτό που συνέβη. Ζητάμε οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν πλήρως το περιστατικό και να ενημερώσουν δημόσια για το τι ακριβώς συνέβη, αν τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής και αν προκύπτουν ευθύνες».

Δήλωση του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη:

Παραίτηση τώρα της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Το 2021, ο 18χρονος Ρομ Νίκος Σαμπάνης δολοφονείται στο Πέραμα από αστυνομικούς. Το 2022, στη Θεσσαλονίκη, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης δολοφονείται από αστυνομικούς. Σήμερα, τα ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου 2023, 17χρονος Ρομ πέφτει νεκρός από σφαίρα άνδρα της ΟΠΚΕ στη Βοιωτία.

Δεν είναι ούτε συμπτώσεις, ούτε η κακιά η ώρα. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν σαν να έχουν τη βεβαιότητα πως τίποτα και κανείς δεν θα τους αγγίξει, πως οι ζωές των Ρομά δεν μετράνε. Άλλωστε, όλα τα κόμματα πλην ΜέΡΑ25, επιβράβευσαν την ΕΛ.ΑΣ με το επίδομα καταστολής των 600 ευρώ, το οποίο δόθηκε τη μέρα που ξεψύχησε ο Κώστας Φραγκούλης.

Ζητάμε την άμεση παραίτηση της πολιτικής και υπηρεσιακής (φυσικής) ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ..

Καμία άλλη ζωή χαμένη! Οι ζωές των Ρομά μετράνε!