ΣΦΑΓΕΙΟ Η ΓΑΖΑ – ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, αναστέλλουν τη λειτουργία τους καθώς συνεχίζονται τα πυρά κατά των δομών υγείας και των διεθνών οργανισμών.. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν πως “θα γίνουν τα νοσοκομεία, νεκροτομεία…”

Ιατρικό προσωπικό δήλωσε πως μετά βίας είναι σε θέση να περιθάλψουν όσους βρίσκονται μέσα την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα είναι αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις που λέει ότι στοχεύει τους μαχητές της Χαμάς, και πως τα νοσοκομεία πρέπει να εκκενωθούν.

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας, το Αλ-Σίφα και το Αλ-Κουντς, όπου φιλοξενούνται επίσης χιλιάδες αναγκαστικά εκτοπισμένοι άμαχοι, δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους. Δεκάδες πτώματα παραμένουν εγκαταλελειμμένα κοντά στο νοσοκομείο και στην αυλή του Αλ-Σίφα.

ο Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας, δήλωσε: «Ζητήσαμε να μπορέσουμε να θάψουμε τα πτώματα, αλλά όποιος βγαίνει στην αυλή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα πυροβολείται» και το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να καταγράφει νεκρούς και τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δήλωσε στο Al Jazeera, ότι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα υπάρχουν θάνατοι στην παιδιατρική πτέρυγα, «αφού τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής σταμάτησαν να λειτουργούν μέσα στο τμήμα που περιλαμβάνει άλλα 37 παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου».

ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ ζήτησαν επείγουσα διεθνή δράση για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων σε νοσοκομεία του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και αμάχων είναι απαράδεκτες και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούν να συγχωρεθούν. Το δικαίωμα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, ιδίως σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει ποτέ να αρνείται», αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους.

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι ασφαλή καταφύγια και απαιτείται αποφασιστική διεθνής δράση για να διασφαλιστεί μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα» το αναφέρεται.

«Χρειάζεται τώρα ανεμπόδιστη, ασφαλής και διαρκής πρόσβαση για την παροχή καυσίμων, ιατρικών προμηθειών και νερού για αυτές τις υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Η βία πρέπει να τερματιστεί τώρα» τονίζουν τα Ηνωμένη Έθνη.