ΝΕΚΡΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ «ΣΚΙΑΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν τις παραμέτρους μιας πιθανής νέας φάσης της συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ανδρών ή στρατιωτών που κρατά ομήρους, κι όχι μόνον γυναικών και παιδιών, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις. Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να αποτελεί ο θάνατος μιας οικογένειας Ισραηλινών ομήρων.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της ισραηλινής Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ χθες, Τρίτη, στη Ντόχα για να συζητήσουν την πιθανή νέα φάση και τι μπορεί να χρειάζεται για να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκεί περισσότερο από μια χούφτα μέρες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Reuters.

Διαπραγματευτές του Κατάρ συνάντησαν αξιωματούχους της Χαμάς ενόψει της συνάντησης για να βολιδοσκοπήσουν πόσο πρόθυμοι θα ήταν να συμφωνήσουν στις νέες παραμέτρους.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Κατάρ και τους αξιωματούχους της Χαμάς δεν είναι σαφές.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανακωχής, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις φυλακές του, μόνον γυναίκες και εφήβους.

Στο πλαίσιο της διήμερης παράτασης που δόθηκε, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώνει επιπλέον 10 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς προτίθεται να απελευθερώσει Ισραηλινούς άνδρες ή στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκονται μεταξύ αυτών που κρατά στη Γάζα.

Νεκρή οικογένεια ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε σήμερα πως «εξακριβώνει» την ανακοίνωση στην οποία προέβη νωρίτερα η Χαμάς σχετικά με τον θάνατο ενός μωρού 10 μηνών, του μικρότερου σε ηλικία από τους ομήρους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου, της μητέρας του και του αδελφού του ηλικίας 4 ετών.

Ο στρατός «εξακριβώνει την αξιοπιστία της πληροφορίας» και εκπρόσωποί του «μίλησαν με την οικογένεια Μπίμπας», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

«Η ευθύνη για την ασφάλεια όλων των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας εναπόκειται στη Χαμάς, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, μεταξύ αυτών 9 παιδιών. Η Χαμάς πρέπει να τους επιστρέψει αμέσως», συμπλήρωσε ο στρατός.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα, σε μια ενημέρωση, τον θάνατο των Σίρι, Αριέλ και Κφιρ Μπίμπας, «που σκοτώθηκαν σε έναν βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Χαμάς είχε ήδη ανακοινώσει τον θάνατο μιας ομήρου, της 76χρονης Χάνα Κατζίρ, η οποία τελικά απελευθερώθηκε, στις 24 Νοεμβρίου, την πρώτη ημέρα της παύσης των εχθροπραξιών, η οποία συνοδευόταν από μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.