ΣΟΥΝΑΚ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ματαιώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μιλώντας στη Βουλή επέμεινε ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Βουλή, ο ηγέτης των Εργατικών, Κρι Στάρμερ σημείωσε απευθυνόμενος στον Ρίσι Σούνακ: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο να συναντήσει έναν συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην καταπολέμηση της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει, ακυρώνοντας τη σύσκεψη την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπρέπεια πρωθυπουργέ;».

Απαντώντας στον ηγέτη των Εργατικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε «φυσικά πάντα είμαστε ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Όταν όμως έγινε σαφές ότι σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά να επαναφέρουμε θέματα του παρελθόντος, κάτι τέτοιο ήταν ανάρμοστο».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «όταν γίνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπήρξαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις θα πρέπει να τις τηρούν».

Στήριξη από Βελιγράδι

Η Σερβία υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως δηλώνει ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Σερβία υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα έχει και θα έχει την ανοιχτή και απερίφραστη υποστήριξη της Σερβίας στο θέμα αυτό σε όλους τους οργανισμούς του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένης της UNESCO. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πολιτισμικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα», αναφέρει ο κ. Σπασόγιεβιτς.

Στα ΜΜΕ στην Σερβία εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, κυρίως για τον τρόπο που αντέδρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή τους. Στα δημοσιεύματα η ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σούνακ χαρακτηρίζεται «πρωτοφανές γεγονός».