ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΔΩ… ΑΜΕΡΙΚΗ

Σαν ένας άλλος…Παπαγιαννόπουλος στη κλασική κινηματογραφική του ατάκα: «δεν θα το κάνουμε έδώ Αμέρικαν μπαρ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των φοιτητριών/φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, υπερασπιζόμενος το δόγμα “νόμος και τάξη” με αφορμή την αστυνομική εισβολή χθες στη Νομική Αθηνών και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του από τον Έβρο και με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στην Νομική για τη διάλυση της κατάληψης υπέρ της Παλαιστίνης, άρπαξε την ευκαιρία για να… πανηγυρίσει και να προσβάλει όλους εκείνους που διατρανώνουν τη στήριξή τους προς τον παλαιστινιακό λαό για τη σφαγή την οποία υφίσταται.

Σε μια ακόμη έκφανση του δόγματος «νόμος και τάξη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου». 

Δεν σταμάτησε, πάντως, εκεί, αλλά προχώρησε και σε απειλές σημειώνοντας «το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες».

«Κι αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική» κατέληξε επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του στόχευση προς τα συντηρητικά και ακροδεξιά ακροατήρια, σε μία προσπάθεια ώστε να κόψει κάθε σύνδεση των αντιδράσεων στα αμερικανικά (και ευρωπαϊκά) πανεπιστήμια με το κίνημα των Ελλήνων φοιτητών υπέρ του παλαιστινιακού λαού. 

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στα δεξιά της με σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνοτουρκικά και η επίσκεψη Ράμα, ο πρωθυπουργός βρίσκει ακόμη μια ευκαιρία να επιτεθεί στο φοιτητικό κίνημα, επιχειρώντας, παράλληλα να δώσει… διαπιστευτήρια αυταρχισμού σε σύγκριση με τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα, στις 10 το πρωί της Τετάρτης, οι 28 συλληφθέντες (18 γυναίκες, 10 άνδρες) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας καθώς και παραβάσεις, κατά περίπτωση, των νομοθεσιών για τα όπλα και τις φωτοβολίδες, μετά την εκκένωση της Νομικής Σχολής από την ΕΛ.ΑΣ. 

Το γνωστό γαϊτανάκι με τους υπευθυνο-ανεύθυνους για την απόφαση εισβολής της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ παίχτηκε πάλι, χθες, στην υπόθεση της Νομικής. Η ΕΛ.ΑΣ. άφηνε να διαρρέει ότι οι πρυτανικές αρχές την κάλεσαν να μπει στο κτίριο της Νομικής, για να διαλύσει την κατάληψη. Από την άλλη, στενοί κύκλοι των πρυτανικών αρχών τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» πως δεν κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. αλλά «ενημερώθηκε» από τους κοσμήτορες της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ότι στην κατάληψη έχουν εισέλθει εξωπανεπιστημιακά άτομα, καθώς και αλλοδαποί. Ετσι, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι κύκλοι, «αυτεπαγγέλτως η ΕΛ.ΑΣ. εισήλθε στον χώρο της Νομικής». Το παιχνίδι είναι πιο σοβαρό από το «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια» και αφορά τις προβλέψεις του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις οποίες το «μπαλάκι» της ευθύνης για την καταστολή έχει φύγει από τις πρυτανικές αρχές, περνάει τυπικά στους κοσμήτορες, αλλά τελικά βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

Βάσει των σχετικών διατάξεων του νόμου, υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία μιας σχολής και ακόμη περισσότερο για την ασφάλεια των κτιρίων αυτής είναι οι κοσμήτορες. Οπερ σημαίνει ότι λογοδοτούν σε περίπτωση είτε κατάληψης (διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας δημόσιου χώρου) είτε φθορών και άλλων ζητημάτων ασφαλείας. Είναι και θα παραμένει άγνωστη, κάθε φορά, η συνομιλία τού κάθε κοσμήτορα με την Αστυνομία. Εχει σημασία, όμως, το περιεχόμενο αυτής. Αλλα σημαίνει και προκαλεί η «ενημέρωση» για κατάληψη χωρίς άλλα προβλήματα και άλλα η «ενημέρωση» για επεισόδια και καταστροφές, καθώς, βάσει αυτής της διάκρισης, η Αστυνομία (πρέπει να) αποφασίζει αν θα παρέμβει ή όχι. Επιπλέον, στις δίκες που γίνονται –αν και εφόσον οι προσαγωγές μετατρέπονται σε συλλήψεις–, το Πανεπιστήμιο παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή και αναγκαστικά θα πρέπει να υποστηρίξει τους λόγους της «ενημέρωσης».

Και πάλι, βέβαια, δεν αλλάζει το σκηνικό που έχει στηθεί. Αρκεί, όπως καλή ώρα χθες, μια απλή ενημέρωση ότι υπάρχουν εξωπανεπιστημιακά άτομα και η Αστυνομία εισβάλλει στο Ιδρυμα. «Αυτεπαγγέλτως». Είναι προφανές πως η καταστολή στα Πανεπιστήμια ασκείται, πλέον, με άλλους όρους. Οι πρυτανικές αρχές γλιτώνουν την ευθύνη, οι κοσμήτορες προστατεύονται από το παιχνίδι της συγκάλυψης και η ΕΛ.ΑΣ. προελαύνει. «Αυτεπαγγέλτως».

Ομως, έχει αποδειχθεί πως τα όργανα των Πανεπιστημίων δεν λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν κοσμήτορες που όχι μόνον δεν «ενημερώνουν» τα αστυνομικά όργανα, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διαπροσωπικές επαφές για την αντιμετώπιση των όποιων μορφών διαμαρτυρίας εντός των ΑΕΙ. Υπάρχουν, όμως, και κοσμήτορες που παίρνουν τηλέφωνο. Και κάτι λένε. Και η Αστυνομία έρχεται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΡΟΜΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/5

Στη σκιά των σημερινών εξελίξεων που έφεραν την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική με 28 συλλήψεις και κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης και κατά περίπτωση φθορές και απείθεια, το κίνημα αλληλεγγύης ετοιμάζεται να δώσει τη δική του απάντηση με ακόμη μια συγκέντρωση και πορεία υπέρ της Παλαιστίνης.

Φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες καλούν στην σημερινή διαμαρτυρία με αφορμή τα 76 χρόνια από την επέτειο της Νάκμπα, του αρχικού διωγμού των Παλαιστινίων, με συγκέντρωση και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Η προσυγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 6.30 στο Πάρκο Ελευθερίας.