“ΜΙΣΟΛΟΓΑ” ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων δημοσιογραφικών μέσων φέρεται να συζητάει ανοικτά την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας «Financial Times» , ορισμένοι «ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους Ισπανούς και Έλληνες πρωθυπουργούς Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη να παράσχουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία».

Εν το μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προέβη σε δήλωση με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα λέγοντας: «η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας»

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει εμπράκτως τη στήριξή της στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, ωστόσο, διέψευσε (για την ακρίβεια είπε ότι δεν γνωρίζει) τις πληροφορίες περί πιέσεων από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα να στείλει το σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στο Κίεβο.

Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot. Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που είχαν ενημέρωση για τις συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή.

ΔΙΝΟΥΜΕ F-16 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΣΕΧΙΑΣ

Αρμόδια στελέχη, μιλώντας στο ειδησεογραφικό Dnews, υποστήριζαν πως η Αθήνα δεν μπορεί να υποκύψει στις πιέσεις, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, καθώς μια τέτοια κίνηση θα τραυμάτιζε σοβαρά την κυβέρνηση, που δεν θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί θα αποδυνάμωνε κατ΄ αυτόν τον τρόπο την άμυνα της χώρας, ανεξαρτήτως «ανταλλαγμάτων» που θα ελάμβανε από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή: η κυβέρνηση, προκειμένου να προσπεράσει τις πιέσεις για αποστολή στο Κίεβο Patriot και S-300, είναι έτοιμη να πωλήσει στην Τσεχία 32 F-16, τα οποία όμως θα προορίζονται ουσιαστικά προς την Ουκρανία.

Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης στις 9 Απριλίου, με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου να καθησυχάζουν ότι “δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα”. Το «επιχείρημα» θα είναι ότι με τα χρήματα από την πώληση των F-16 η Αθήνα θα αγοράσει τα νέα αεροσκάφη που έχει ήδη παραγγείλει στις ΗΠΑ, τα οποία όμως θα έρθουν στη χώρα μετά από κάποια χρόνια! Παράλληλα, η Πολεμική μας Αεροπορία θα εκπαιδεύσει στη χώρα μας επιπλέον Ουκρανούς πιλότους.

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, που φέρεται να είναι αντίθετος στην αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και S-300 στην Ουκρανία, επιχειρεί οι όποιες αποφάσεις για την πώληση των F-16 στην Ουκρανία μέσω …Τσεχίας- όπως συμβαίνει και με άλλους εξοπλισμούς– να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιέσεις για την αποστολή αντιαρματικών στην Ουκρανία φέρεται να ασκήθηκαν χθες και στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής είχε αποφασίσει «να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί κάθε αναγκαία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων». Ελλάδα δε και Ισπανία καλούνται να αποστείλουν τους πυραύλους στην Ουκρανία από τη στιγμή που οι ίδιες δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή (για τη χώρα μας αυτό δεν ισχύει, καθώς η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή), αλλά και θα μπορέσουν να παραλάβουν πιο εκσυγχρονισμένα συστήματα από την Ουάσιγκτον.
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πραγματική ενημέρωση για τις διαθέσεις της κυβέρνησης και τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο με τους συμμάχους, ενώ οι εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές αναμένονται ραγδαίες.