Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΛΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΣΕΧΙΑΣ

Πουλάμε όπλα στους Τσέχους με στόχο να τα πάρουν οι Ουκρανοί και ως αντάλλαγμα παίρνουμε χρήματα και βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Χαμένοι θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν στο πεδίο της μάχης.

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έγκρισης πώλησης πολεμικών εφοδίων στην Τσεχία, το οποίο θα αποφέρει στη χώρα μας περίπου 174 εκατ. ευρώ, ενώ το χειρότερο είναι πως με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα συνεχίζει να εμπλέκεται στον ουκρανικό πόλεμο, όχι αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης σε όσους τα χρειάζονται, αλλά σφαίρες, οβίδες και κανόνια.


Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα όπλα που στέλνουμε και τα οποία περιέχουν λευκό φώσφορο, ουσία που σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Οπλών θεωρείται εμπρηστικό όπλο. Πρόκειται για όπλο που χρησιμοποιείται κατ’ εξακολούθηση από τα στρατεύματα του Ισραήλ στις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και η χρήση του οποίου έχει καταδικαστεί –υποκριτικά μεν, αλλά έχει– από τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σοβαρότητα του θέματος ανέδειξε στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος ως απόστρατος αξιωματικός γνωρίζει καλά τη χρήση των όπλων, απαντώντας κατάλληλα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη περί χρήσης του λευκού φωσφόρου ως καπνογόνου και μάλιστα «νόμιμα».

Στη συνεδρίαση έγινε σαφές και δόθηκε ως παράδειγμα ότι ακόμη και η μικρή καπνογόνος χειροβομβίδα λευκού φωσφόρου WP Μ15, που είναι ακόμη σε χρήση στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για την κάλυψη μικρών μονάδων με βάση τον καπνό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετική χρήση εναντίον ανθρώπων, όπως άλλωστε σημειώνεται και στο εγχειρίδιο εκστρατείας του ελληνικού στρατού «Ελαφρά Οπλα Πεζικού» (ΕΕ 7-200), όπου σημειώνεται ότι αυτή εκρήγνυται σε 4 δευτερόλεπτα και κατακαίει τα πάντα στη θερμοκρασία σε κύκλο διαμέτρου 34 μέτρων, για 60 δευτερόλεπτα!

Ορισμένα από τα εφόδια που πωλούνται στην Τσεχία είναι τα κάτωθι:

● 9.000.000 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.

● 50.000 ρουκέτες διαμετρήματος 73 χιλιοστών εκρηκτικές ● αντιαρματικές συν περίπου 70.000 ρουκέτες ίδιου διαμετρήματος εκρηκτικές.

● Πυρομαχικά διαμετρήματος 105 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 240.000 βλήματα Μ1 ΗΕ υψηλής εκρηκτικότητας με πυροσωλήνες ρυθμιζόμενης χρονοκαθυστέρησης.

● Πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 15.000 βλήματα M107 ΗΕ υψηλής εκρηκτικότητας συν επιπλέον 20.000 βλήματα του ίδιου τύπου.

● Πυρομαχικά διαμετρήματος 175 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 20.000 βλήματα Μ437Α2 με πυροσωλήνα κρουστικό με ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση. Τροφοδοτούν αυτοκινούμενα πυροβόλα M107.

● Πυρομαχικά 203 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 15.000 βλήματα M650 HERA υψηλής εκρηκτικότητας, υποβοηθούμενο από ρουκέτα συν ποσότητα βλημάτων M106 υψηλής εκρηκτικότητας.

● Περίπου 4.000 βλήματα (εκρηκτικά – καπνογόνα) διαμετρήματος 105 χιλιοστών, αρμάτων μάχης AMX-30 γαλλικής προέλευσης, που έχουν αποσυρθεί από υπηρεσία.

● Περίπου 45.000 βλήματα (διατρητικά και εκρηκτικά) πυροβόλου διαμετρήματος 37 χιλιοστών.

● Περίπου 40.000 βλήματα (εκρηκτικά) πυροβόλων των 5,5 ιντσών.

● Περίπου 240.000 βλήματα (εκρηκτικά) πυροβόλων των 25 λιβρών.

● 71 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών τύπου M114A1 στην τιμή των 80.000 ευρώ ανά μονάδα.

● Περίπου 115.000 αντιαρματικές νάρκες, αμερικανικής προέλευσης, τύπου Μ7Α2.

Αντιδράσεις

Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θέμα της πώλησης υλικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «δεν ψήφισε υπέρ της πώλησης πυρομαχικών στην Τσεχία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς τα πυρομαχικά αυτά θα έχουν ως τελικό προορισμό την Ουκρανία», συμπληρώνοντας: «Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, όμως συγχρόνως έχουμε εκφράσει την αντίρρησή μας στην ενίσχυσή της με οπλικά συστήματα, ειδικά από την Ελλάδα».

Από πλευράς Νέας Αριστεράς, η Σία Αναγνωστοπούλου που συμμετέχει στην Επιτροπή ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πως «η Νέα Αριστερά δεν πρόκειται να αφήσει την κυβέρνηση να παίζει ένα παιχνίδι επικίνδυνο πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την διά της πλαγίας εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, ερήμην των πολιτών. Η πώληση “άχρηστων ή μη εύχρηστων πολεμικών υλικών” στην Τσεχία με κατεύθυνση την Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τώρα. Καμιά εμπιστευτικότητα δεν αποδεχόμαστε σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά τη χώρα».

μη πειστική απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενο στο δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ., ουσιαστικά πετά τη μπάλα στην εξέδρα, αφού απαντά μόνο στο ένα σκέλος, υποστηρίζοντας ότι «Τα πυρομαχικά στα οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” είναι καπνογόνα και όχι εμπρηστικά».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «χρησιμοποιούνται με σκοπό τη δημιουργία προπετάσματος καπνού για τον περιορισμό της παρατήρησης και την απόκρυψη-παραπλάνηση των κινήσεων αρμάτων και όχι ως εμπρηστικά κατά προσωπικού». Και καταλήγει: «Το Πρωτόκολλο ΙΙΙ της Σύμβασης για την Απαγόρευση ή τον Περιορισμό Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων θέτει περιορισμούς για την χρήση εμπρηστικών πυρομαχικών κατά αμάχων. Ορίζεται ρητώς ότι δεν περιλαμβάνονται στα εμπρηστικά πυρομαχικά τα καπνογόνα πυρομαχικά».

Ωστόσο, δεν απαντά για την «ταμπακιέρα», καθώς το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας (λευκός φώσφορος), ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για «εμπρηστικά πυρομαχικά» ή για «καπνογόνα πυρομαχικά».