ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ

Με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, φοιτητών, Παλαιστίνιων, μέσα στην κατειλημμένη από τους φοιτητές Νομική, έγινε το Σάββατο η εκδήλωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη και της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας.

Οι ομιλητές/τρεις ανέδειξαν την δύναμη της παλαιστινιακής αντίστασης και του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης που συγκλονίζει με τις μαζικές κινητοποιήσεις του όλον τον πλανήτη. Υποστήριξαν δε, ότι τα “σχέδια ειρήνευσης” που προωθούν ΗΠΑ -ΕΕ μαζί με αραβικές κυβερνήσεις με στόχο να “νεκραναστήσουν” την “λύση των δύο κρατών” δεν πρόκειται να φέρουν ειρήνη και δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους.

Όπως επισημάνθηκε, ο ξεσηκωμός του αραβικού πεζοδρομίου στο πλευρό της Αντίστασης παίζει καθοριστικό ρόλο και η σύγκρουση για την ανατροπή των κυβερνήσεων συμμάχων του Ισραήλ στη μεγαλύτερη γενοκτονία του 21ου αιώνα είναι η πιο ισχυρή αλληλεγγύη για να νικήσει η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού.

Τόνισαν επίσης ότι ο βρόμικος πόλεμος για τα πετρέλαια στη Μ. Ανατολή προκαλεί πολιτική αστάθεια στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ελλάδας, που φτάνει μέχρι το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ που δηλώνει την άρνηση του να συμμετέχει στην επέμβαση στην Ερυθρά θάλασσα κατά των ανταρτών της Υεμένης.

Στην εκδήλωση, μίλησαν η Κατερίνα Πατρικίου πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Μοχάμετ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, ο Γιώργος Τσιάρας δημοσιογράφος ΕφΣυν, ο Παντελής Βαϊνάς από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο Γιώργος Τσιμουρής πανεπιστημιακός στο Πάντειο, ο Γιάννης Σηφακάκης από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Παρεμβάσεις στην συζήτηση έκαναν ο Δημήτρης Πλειώνης από το ΒDS Greece, ο Μανώλης Σαρρής από την Αλληλεγγύη για Όλους, ο Νικόλας Κοσματόπουλος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών σπουδών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Βηρυτού και μέλος Decolonize Hellas, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, ο Γιώργος Πίττας δημοσιογράφος, ο Παναγιώτης Οτατζίδης από την κατάληψη ΠΑΔΑ, ο Γιώργος Ράγκος συγγραφέας συλλογικού βιβλίου για την Παλαιστίνη, ο Αντνάν Σεχάντε από την Παλαιστινιακή Παροικία, η Λήδα Καζαντζάκη κριτικός Τέχνης, η Κατερίνα Θωίδου από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και η Φωτεινή Μήτρου από την κατάληψη της Φιλοσοφικής.

Την συζήτηση συντόνισαν η Άννα Στάμου από την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας και η Ζαννέτα Λυσικάτου μέλος στο Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΔΗΝ.

Οι ομιλητές απηύθυναν κάλεσμα για σύνδεση των φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και των εργατικών αγώνων ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ, την ακρίβεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, με τον αγώνα για ελεύθερη Παλαιστίνη.

Αποφασίστηκε να κλιμακωθεί ο αγώνας για να σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την εξόρμηση των ιμπεριαλιστών με αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά, με τη διάθεση των βάσεων ως ορμητήρια για βομβαρδισμούς από την Γάζα μέχρι την Υεμένη.

Ανακοινώθηκε νέο κάλεσμα για μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το Σάββατο 27 Γενάρη, 12μες, στο Πάρκο Ελευθερίας-Μέγαρο Μουσικής και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Επίσης οι φοιτητές και φοιτήτριες των καταλήψεων από την Φιλοσοφική και το ΠΑΔΑ κάλεσαν σε στήριξη των φοιτητικών καταλήψεων και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη, 12μ στα Προπύλαια.

Συνδικαλίστριες κάλεσαν σε απεργιακή κλιμάκωση, με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση στις 8 Μάρτη, ένα χρόνο από τη μεγαλειώδη Γενική Απεργία που καταδίκαζε τη δολοφονία στα Τέμπη.

Έγινε επίσης κάλεσμα στην διεθνή μέρα δράσης στις 16 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη κόντρα στην βαρβαρότητα από την Γάζα μέχρι την Πύλο.