ΜΕΤΑ ΤΑ 12ΑΡΙΑ ΣΤΗ EUROVISION, Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Μπορεί το Ισραήλ να κατέκτησε τη 5η θέση στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (αγοράζοντας την στην πραγματικότητα), αυτό όμως δεν το εμποδίζει να σταματήσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού ο οποίος δεν μπορεί να βρει μια γωνία ασφάλειας και ειρήνης στη Γάζα και ειδικότερα στη Ράφα που εδώ και μήνες είχαν βρει καταφύγιο, αλλά πια δεν έχουν πού να πάνε, ενώ η κόλαση επέστρεψε και στην Τζαμπάλια, ένα προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από την αεροπορία και το πυροβολικό, με τουλάχιστον 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν στην ανατολική Τζαμπάλια από τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Η νέα σφοδρή επίθεση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έρχεται μήνες αφότου το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς είχε «εξαρθρωθεί» στην περιοχή.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την Μπέιτ Λαχία, μια πόλη βόρεια της Τζαμπάλια.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα», είπε ο Abdel-Kareem Radwan, ένας 48χρονος Παλαιστίνιος από την Τζαμπάλια. Είπε ότι μπορούσαν να ακούσουν έντονους και συνεχείς βομβαρδισμούς από το μεσημέρι του Σαββάτου. «Αυτό είναι τρέλα».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε  ότι εκτός από την Τζαμπάλια και τη Ζεϊτούν, οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν επίσης στη Μπέιτ Λαχία και στη Μπέιτ Χανούν. Οι δύο πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ βομβαρδίστηκαν σφοδρά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

«Ο στρατός πηγαίνει τώρα στη Τζαμπάλια για δεύτερη φορά και στη Ζεϊτούν για τρίτη φορά, και θα συνεχίσει να μπαίνει και να βγαίνει», έγραψε ο αρθρογράφος Ben Caspit στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv, διοχετεύοντας την αυξανόμενη απογοήτευση που νιώθουν πολλοί Ισραηλινοί.

Τουλάχιστον 35.034 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, και έως και 78.755 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανέφερε ότι 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη της επιχείρησης εκεί. Οι περισσότεροι κατευθύνονται στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς ή στο Αλ Μαουάζι, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όπου περίπου 450.000 άνθρωποι ζουν ήδη σε άθλιες συνθήκες.

Ο Mahmoud Basal της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα λέει ότι δεν παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες ή ανθρωπιστική βοήθεια σε εκτοπισμένους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε χάσει το 80 τοις εκατό των δυνατοτήτων μας και κανείς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις που κάνουμε στους διεθνείς θεσμούς», είπε ο εκπρόσωπος.

ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Καθώς η ανθρωπιστική καταστροφή επιτείνεται μέρα με τη μέρα και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν εάν προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός περαιτέρω στη Ράφα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για εκεχειρία.

Η επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να «συμβιβαστεί» με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα.

Ο Βόλκερ Τουρκ σημειώνει ότι μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «δεν πρέπει να λάβει χώρα». «Δεν βλέπω με κανένα τρόπο ότι οι τελευταίες εντολές εκκένωσης, πολύ περισσότερο μια πλήρης επίθεση, σε μια περιοχή με εξαιρετικά πυκνή παρουσία αμάχων, μπορούν να συμβιβαστούν με τις δεσμευτικές απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με τις δύο σειρές δεσμευτικών προσωρινών μέτρων που διατάχθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα «άμεση» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.

Αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε χθες το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα. «Θεωρούμε μια επίθεση στη Ράφα… ανεύθυνη», είπε ο Σολτς το Σάββατο σε μια εκπομπή του RND. «Προειδοποιούμε κατά αυτής και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια ιδέα που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό χωρίς απίστευτες ανθρώπινες απώλειες όσον αφορά τους αθώους πολίτες», είπε. Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι πρέπει να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να υπάρξει μια προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης στην οποία δύο κράτη μπορούν να υπάρχουν δίπλα-δίπλα.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΖΑ

Σφοδρές επιδρομές αναφέρθηκαν στον κατεστραμμένο βορρά της Λωρίδας της Γάζας με τους βομβαρδισμούς να εντείνονται από το Ισραήλ, που ετοιμάζεται να γιορτάσει την 76η επέτειο της ίδρυσής του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για πλήγματα σε διάφορες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, όπου εν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία για τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέες συγκρούσεις δείχνουν την αποτυχία των ισραηλινών δυνάμεων Άμυνας (IDF) να κερδίσουν μεγάλο μέρος της περιοχής.

Οι βόμβες είχαν στο στόχαστρο ειδικά τη Ράφα, όπου συνεχίζονται και οι συγκρούσεις ενώ δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα νότια με κάθε μέσο. Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, τρίκυκλα και όποιο άλλο μέσο είναι διαθέσιμο, Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη νότια πόλη για να γλιτώσουν. 

«Ζήσαμε κόλαση για τρεις ημέρες και τις χειρότερες νύχτες αφότου άρχισε ο πόλεμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Χαμάντ, 24 ετών, ένας από τους 300.000 οι οποίοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έφυγαν από την Ράφα μετά τη διαταγή να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις έγιναν και στους ήδη μισο-ισοπεδωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζαμπαλία και της Νουσεϊράτ και στις συνοικίες Μπέιτ Λαχία και αλ-Ζεϊτούν, στην κεντρική και τη βόρεια Γάζα.

Μάλιστα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στον καταυλισμό της Τζαμπάλια με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για πυρά κατά ασθενοφόρων. 

«Οι βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους δεν έχουν σταματήσει από χθες, βομβάρδιζαν παντού, μεταξύ άλλων και κοντά σε σχολεία που στεγάζουν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Ο πόλεμος ξαναρχίζει, έτσι φαίνεται», είπε 45χρονος κάτοικος της Τζαμπάλια.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, σημείωσε πως «οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εκδίδουν διαταγές εξαναγκαστικού εκτοπισμού (…) αναγκάζοντας τους κατοίκους της Ράφας να διαφύγουν προς οπουδήποτε».  «Το να γίνεται λόγος για ασφαλείς ζώνες είναι ψευδές και παραπλανητικό. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», πρόσθεσε.

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο έχουν σχεδόν παραλύσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την περασμένη Δευτέρα, αφότου ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να επιχειρούν σε ανατολικούς τομείς της Ράφας και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, κλείνοντας την πύλη πιο νευραλγικής σημασίας για τις οχηματοπομπές με τη βοήθεια.

Σημειώνεται ότι και η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας κυρώσεις και καταδίκες από περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Σύμφωνα με το Αl Jazeera, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς, γιατί δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των 700.000 Εβραίων κατοίκων των παράνομων οικισμών.

Στον αντίποδα, χθες στο Κουβέιτ συγκεντρώθηκαν δωρητές μαζεύοντας 2.696.314 δολάρια για να στηρίξουν τη Λωρίδα της Γάζας. «Θα καταβληθεί κατά τα έτη 2024 και 2025, και η πρωτοβουλία θα λειτουργήσει κατά τα επόμενα δύο χρόνια – ως πρώτη φάση που μπορεί να επεκταθεί – Για να κινητοποιηθούν οι προσπάθειες για την υποστήριξη σωτήριων ανθρωπιστικών παρεμβάσεων στη Λωρίδα της Γάζας» ανακοίνωσε η διάσκεψη, που διοργάνωσε η Διεθνής Ισλαμικός Φιλανθρωπικός Οργανισμός και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).