ΜΕΡΑ25: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.ΠΑ.»

Να σταματήσει η εκδικητική δίωξη των συνδικαλιστών-εργαζομένων στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου και Παντελή Βαϊνά, για την συνδικαλιστική τους δράση κατά τη διάρκεια των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ζητά το ΜέΡΑ25.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «η πρόσφατη τεράστια κινητοποίηση εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί «αγκάθι» που ακόμα πληγώνει την κυβέρνηση και την ολιγαρχία. Η εκδικητικότητα των μηχανισμών καταστολής εναντίων των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια αλλά και συνολικά εναντίον ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας, είναι ξεκάθαρο δείγμα για το πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας αυτός».

Ο Δημήτρης Αντωνίου, συμβασιούχος στο ΕΚΠΑ επί 19 χρόνια, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ΑΕΙ (ΟΔΠΤΕ), αποτελεί θύμα αυτής της εκδικητικότητας.

Είναι ο εργαζόμενος που στοχοποιήθηκε για τη συμβολική διαμαρτυρία στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) στις 12 Φεβρουαρίου. Οι σύλλογοι των εργαζομένωντου ΕΚΠΑ είχαν αποφασίσει να διαμαρτυρηθούν για τη διενέργεια τηλε-εξετάσεων ως μέσο κάμψης του αγώνα των φοιτητών, αποκλείοντας συμβολικά το κτήριο του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου.

Ο ίδιος ο Δ. Αντωνίου αν και δεν είχε καμία εμπλοκή στην παύση λειτουργίας του δικτύουστοχοποιήθηκε λόγω δηλώσεων που έκανε στα ΜΜΕ ως εκπρόσωπος του συλλόγου των εργαζομένων. Αρχικά απολύθηκε με την -χωρίς νομική βάση- αναστολή της σύμβασής του. Στη συνέχεια μετά από πίεση του κινήματος των εργαζομένων, επαναπροσλήφθηκε αλλά τώρα, μόλις δύο μήνες μετά, απολύεται ξανά.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η δίωξη του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μετά και την ΕΔΕ στην οποία οδηγήθηκαν 13 μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών για την συνδικαλιστική τους δράση.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, είναι απογοητευτικό ότι οι διώξεις αυτές έρχονται από την ίδια τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, «που λειτουργεί όχι ως ακαδημαϊκό όργανο αλλά ξεκάθαρα ως εντολοδόχος της κυβέρνησης υπηρετώντας αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, αντί να υπερασπιστεί τον ρόλο της, δηλαδή να υπερασπιστεί το δημόσιο αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».

«Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το σαθρό πλαίσιο πάνω στο οποίο θεσπίστηκαν προδιαγράφει την αποτυχία τους στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό οικοσύστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει:

«Το ΜέΡΑ25 και το συμμαχικό σχήμα της Ενωτικής μας Πρωτοβουλίας, στέκονται απαρέγκλιτα δίπλα στους αγώνες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα δημόσια πανεπιστήμια».

Σε κοινή τους δήλωση, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές – μέλη του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης (ΕΚΠΑ), Νίκος Θεοχαράκης (ΕΚΠΑ), Αλεξάνδρα Κορωναίου (Πάντειο), Σεραφείμ Σεφεριάδης (Πάντειο), Τέλης Τύμπας (ΕΚΠΑ) τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Ως πανεπιστημιακοί θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτές τις ενέργειες. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με τους διωκόμενους συνδικαλιστές και ζητάμε από την Διοίκηση του ΕΚΠΑ να ανακαλέσει την απόφασή της για την εκ νέου απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου και να σταματήσει τη δίωξη του Παντελή Βαϊνά. Κάποιες και κάποιοι από εμάς έχουμε υπηρετήσει για δεκαετίες την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο ΕΚΠΑ και σε άλλα ΑΕΙ και θλιβόμαστε που χρειάζεται να προβούμε σε αυτήν τη δήλωση. Ας αναλογιστεί η Διοίκηση ότι το κύρος των Πανεπιστημίου πλήττεται βάναυσα όταν διώκονται εκείνοι που με τόσο ζήλο το υπηρετούν».