ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΤΩΠΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ – ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ – ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά στη Σέριφο, μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στο νησί υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός των καμένων περιοχών, οι οποίες αντιμετωπίζονται.

Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά πυροσβεστών με τρία οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από τη Σύρο με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από τον Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΕΜΟΣ», ενώ από το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί εναέριες ρίψεις νερού ελικόπτερο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου της Σερίφου Κωνσταντίνου Ρεβίνθη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές σε σπίτια και σε αποθήκες.

«Κάποιες κατοικίες έχουν υποστεί ζημίες σοβαρές, υπάρχουν αποθήκες γεμάτες με εμπορεύματα που έχουν καεί ολοσχερώς. Επίσης κάποια ξωκλήσια έχουν υποστεί φθορές», ανέφερε ο δήμαρχος.

Χθες εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για την εκκένωση αρκετών οικισμών στη Σέριφο. Ειδικότερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Λιβάδι.

Διάσπαρτες εστίες στην Πάρνηθα

Στην πυρκαγιά στη περιοχή Κατσιμίδι (Πάρνηθα), συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 163 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 45 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρεί ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Υπενθυμίμιζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς εστάλη στις 14:58 μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Ζωής να απομακρυνθούν προς τον Ασπρόπυργο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές αυτές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.