ΛΑΡΙΣΑ: ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Χωρίς επαρκή στήριξη παραμένουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που πέφτουν θύματα και της γραφειοκρατίας του ελληνικούς κράτους. Σήμερα ορισμένοι έλαβαν ειδοποιητήρια για εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν φόρους για πλημμυρισμένα σπίτια.

Η ΑΑΔΕ απαντά πως όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν τη σχετική αίτηση στην  πλατφόρμα «αρωγή», μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. (Σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ).

Η Αρχή επισημαίνει πως η διαδικασία απαλλαγής «προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024. Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στο νόμο βεβαιώσεις».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων. Αναλυτικά, δόθηκαν απαλλαγές ως εξής:

Νομός /Νομαρχία Κτίσματα Γήπεδα (αγροτεμάχια)

Δικαιωμάτων Πλήθος φορ/νων Πλήθος

Δικαιωμάτων Πλήθος φορ/νων

 • Ανατολικής Αττικής 25 17 21 17
 • Αργολίδας 25 20 122 52
 • Εύβοιας 91 73 476 167
 • Καρδίτσας 5.877 4.361 28.157 8.874
 • Λάρισας 3.832 2.567 33.518 8.845
 • Μαγνησίας 2.356 1.681 8.615 2.920
 • Πειραιά 11 10 32 21
 • Τρικάλων 3.086 2.267 11.005 4.139
 • Φθιώτιδας 403 265 4.510 1.178»

Ερώτηση από το ΠΑΣΟΚ, πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, σχολίασε πως «έχει προκληθεί μέγιστη αναστάτωση και ανησυχία στους πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουν και την πληθώρα εκκρεμοτήτων καταβολής των δικαιούμενων ενισχύσεων τους, καλούνται να καταβάλουν και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για ακίνητα που δικαιούνται νόμιμη απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ».

«Δεδομένου ότι η κατάσταση δημιουργεί έντονα ερωτήματα και προβληματισμούς και απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις, θα φέρω άμεσα στη Βουλή το θέμα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης. Όσο για την κυβέρνηση των “αρίστων” έχω μόνο μία λέξη: Ντροπή!» δήλωσε ο βουλευτής.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προχώρησε σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας εξηγήσεις επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες κατοίκων του ν. Λάρισας η οργή ξεχειλίζει, αφού αρκετοί πλημμυροπαθείς διαπίστωσαν πως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και παρά τις ανωτέρω προβλέψεις, εξακολουθούν να εμφανίζονται ως υπόχρεοι καταβολής του εν λόγω φόρου.

»Όλα αυτά, ωστόσο, έρχονται να συμπληρώσουν το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των Λαρισαίων πλημμυροπαθών, αφού γενικότερα διαπιστώνεται ένα ευρύτερο διοικητικό ‘’αλαλούμ’’, όπως π.χ. τόνιζα με την σχετική ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 2515-9.1.2024) ερώτησή μου, σχετικά με την ευνοϊκή ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των παραγωγών της Θεσσαλίας, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και παρόχους που ζητούν να αποπληρωθούν οι οφειλές σε αγροτικό ρεύμα, με την απειλή της διακοπής παροχής του».

«Δεδομένου ότι η διαχείριση των συνεπειών των θεομηνιών αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαδικασία, για να διαπιστώνονται τέτοια τεράστια ‘’κενά’’ μεταξύ –θεσπισμένων από την κυβέρνηση- ευνοϊκών ρυθμίσεων και της οριστικής εφαρμογής τους. Δεδομένου ότι κυρίαρχη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι, πέρα από τις εξαγγελίες και τα σχετικά ‘’show’’ στη Βουλή ή αλλού, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων που κατά καιρούς εισηγείται» η κ. Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

 • Πως απαντά στις παραπάνω καταγγελίες των Θεσσαλών πολιτών που είδαν να στους λογαριασμούς τους ότι η θεσμοθετημένη τριετής απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, τελικά, δεν ισχύει;
 • Πρόκειται για διοικητικό λάθος που αφορά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους ή το ως άνω ευνοϊκό μέτρο του άρθρου 54 ν. 5087/2024, οριστικά, δεν τους συμπεριλαμβάνει;