ΤΕΜΠΗ: ΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ 

Το έγκλημα στα Τεμπη «στοιχειώνει» πλέον τη κυβέρνηση όσο αφορά τις ευθύνες της στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.

Σε μια ακόμη δημοασκόπηση-κόλαφο για το κυβερνητικό αφήγημα, η πλειοψηφία των πολιτών επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στη κυβέρνηση για το δολοφονικό δυστύχημα και όσα ακολούθησαν μετά από αυτό.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με τους μισούς πολίτες να δηλώνουν ότι στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα λάβει το μήνυα της αποδοκιμασίας τους για τους χειρισμούς της για το έγκλημα στα Τέμπη.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 75% των πολιτών της χώρας δεν έχει πειστεί από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού, το αφήγημα της κυβέρνησης όσον αφορά τα Τέμπη δεν πείθει τους πολίτες, οι οποίοι επίσης δεν πιστεύουν ούτε τον ισχυρισμό ότι τα ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Διότι αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, που οδήγησαν στην πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

Δεν πείθονται

Οι πολίτες, στο ερώτημα αν τους έπεισαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών, απαντούν: «Όχι» 75%, «Ναι» 14% και «Δεν γνωρίζουν/Δεν απαντούν» 11%.

Επίσης, στο ερώτημα αν τους έπεισαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας, απαντούν: «Όχι» 63%, «Ναι» 22% και «Δεν γνωρίζουν/Δεν απαντούν» 15%.

Στο ερώτημα δε αν οι εκλογές θα είναι μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, το 49% απαντά «Ναι», έναντι 47% που απαντά «Όχι», δείχνοντας βεβαίως και ραγδαία αντιστροφή του κλίματος, καθώς τον Μάρτιο το «Όχι» ήταν 48% και το «Ναι» 46, ενώ τον Φεβρουάριο «Όχι» δήλωνε το 56% και «Ναι» το 40%.

Μπροστά η Ν.Δ., ανεβαίνει η Ελληνική Λύση

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα προηγείται έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχοντας χάσει σχεδόν μιάμιση μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση της Alco. Επίσης, το ενδιαφέρον της μέτρησης είναι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, που φαίνεται να ξεπερνάει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα διαμορφώνεται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 25,6% (έναντι 27%) 
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 12,3% (10,5%)
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,4% (11,5%)
ΚΚΕ 8% (8,9%)
Σπαρτιάτες 2,2% (2,5%)
Ελληνική Λύση 8,2% (6,4%)
Νίκη 3,6% (3,65)
Πλεύση Ελευθερίας 3,5% (3%)
ΜέΡΑ25 1,9% (2,3%)
Νέα Αριστερά 2,4% (2,8%)
Δημοκράτες
Φωνή Λογικής
Άλλο 3% (3,7%)
Αδιευκρίνιστη ψήφος 14,8% (17,8%)

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερωτηθέντες σε σημαντικό ποσοστό δήλωσαν ότι όσα άκουσαν στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, τους έχουν επηρεάσει ως προς το τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Το ποσοστό αυτό συνολικά (Πολύ, Αρκετά και Λίγο) φτάνει το 50%, ενώ «Καθόλου» δηλώνει το 37%.