ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΟΡΙΣΑΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της σφαγής στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, βρίσκεται στο Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα (8/4) πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στην πόλη, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, συγκαταλέγεται στα τελευταία οχυρά του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ πρέπει να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Ράφα, λέγοντας ότι είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.

Όμως η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αντιτίθεται στην επιχείρηση, λέγοντας ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άμαχοι που αναζητούν καταφύγιο εκεί θα βρεθούν σε κίνδυνο. Το Ισραήλ επέμεινε ότι έχει ένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Για την επίτευξη της νίκης επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «απαιτείται να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τα τάγματα τρομοκρατών που βρίσκονται εκεί. Αυτό θα γίνει — ορίσαμε ημερομηνία», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του. Δεν διευκρίνισε ποια είναι.

Οι δηλώσεις έγιναν καθώς Ισραηλινοί διαπραγματευτές βρίσκονταν στο Κάιρο και συζητούσαν τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει εδώ και καιρό αποφασισμένη να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, παρά τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις για το αντίθετο, που εκφράζουν φόβους για το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν πως έχει καταρτιστεί σχέδιο για την επίθεση μετά την ανακοίνωση προχθές Κυριακή πως αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη του νότου του θυλάκου όπου μαίνονταν μάχες επί μήνες.