ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ – ΝΠΔΔ»

Ο Κώστας Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μιλά για τις διαπιστώσεις του συλλόγου, έναν χρόνο μετά τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μια «μεταρρύθμιση» που δεν έχει δικαιώσει κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους της.

Όπως επισημαίνει, αυτό οδήγησε στην αποκοπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι τα «ευέλικτα» Μουσεία ΝΠΔΔ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία δαπάνη. Οι προϋπολογισμοί των πέντε Μουσείων για το 2024, που είναι αποκλειστική ευθύνη των διορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων, έχουν εγκριθεί μόνο σε δύο από τα πέντε μουσεία.

Επίσης σημειώνει ότι στα συγκεκριμένα μουσεία τελικά έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία ενώ στο πεδίο των δαπανών καταστρατηγείται κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. Παράλληλα τονίζει ότι τα μουσεία αυτά δεν έχουν παράξει κάποιο καινούργιο έργο ενώ όλες οι δράσεις που έγιναν ή εγκαινιάστηκαν το 2023 είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους όταν τα Μουσεία ήταν στον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και βέβαια χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος αναφέρει ότι τα Μουσεία σήμερα λειτουργούν με πολλές αίθουσες κλειστές, φαινόμενο που αυξάνεται αντί να μειώνεται καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 20.02.2023 – www.pisoselides.gr