Η ΜΕΝΔΩΝΗ ΦΙΜΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ – ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Για πρωτοφανή αποκλεισμό των αρχαιολόγων, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητά νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τα αρχαιολογικά έργα και τις σωστικές ανασκαφές, κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως καταγγέλλει «για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού αποκλείστηκε από την ακρόαση φορέων της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο καθ’ ύλην αρμόδιος Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποτελεί τον κατεξοχήν φορέα τον οποίο αφορούν οι διατάξεις καθώς εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διεξάγουν σωστικές ανασκαφές, αναστηλώσεις και παντός είδους αρχαιολογικό έργο ανά την επικράτεια, έχει συμμετάσχει στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις και τις έχει αποστείλει σε όλα τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, σημειώνεται στην ανακοίνωση των αρχαιολόγων».

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, παρότι όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αιτήθηκαν την πρόσκληση του Συλλόγου στην ακρόαση φορέων της 10/4/2024, ο Σύλλογος αποκλείστηκε, καθώς, κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έλαβε την έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν, με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού προσκλήθηκε στην Επιτροπή η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού), η οποία εκπροσωπεί όλους τους εργασιακούς κλάδους του ΥΠΠΟ πλην όμως των αρχαιολόγων.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι επελέγη να κληθεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, παρά το γεγονός ότι μέλη του Προεδρείου της και ο ίδιος ο Πρόεδρός της είναι κατηγορούμενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος (συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) μετά από ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, την διοίκηση του οποίου ασκούσε από το 2002 ως το 2018 το προεδρείο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΑ.

«Καλούνται λοιπόν στη Βουλή από την Υπουργό συνδικαλιστές εκπρόσωποι υπόδικοι για αδικήματα κατά του δημοσίου και όχι το σωματείο των οποίων τα μέλη είναι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνα για τα αρχαιολογικά έργα και τις σωστικές ανασκαφές», σημείωνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΑ κάνει λόγο για «εμμονή της υπουργού Πολιτισμού να υποπίπτει συνεχώς σε θεσμικά ατοπήματα, να παραγκωνίζει και να προσπαθήσει να φιμώσει με κάθε μέσο τους μαχόμενους αρχαιολόγους», ενώ υποστηρίζει ότι υπουργός κάνει ότι μπορεί «για να μην ακουστεί εντός της αίθουσας της Βουλής η κριτική στη συστηματική προσπάθειά της να πλήξει την Αρχαιολογική Αυτεπιστασία και να ανοίξει τον δρόμο στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των σωστικών ανασκαφών, μέσω της ανάθεσής τους σε ΝΠΔΔ, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων σε όλη τη χώρα».

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ καταλήγει:

«Η προσπάθεια φίμωσης θα πέσει στο κενό. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει με παρρησία και δυνατή φωνή να υπερασπίζεται την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τα δικαιώματα των μελών του με κάθε νόμιμο τρόπο.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα προβούμε άμεσα σε συναντήσεις με όλα τα κόμματα, τόσο τη συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή σφαιρικά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς για το τι ετοιμάζεται να νομοθετήσει το ΥΠΠΟ».