Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για "τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό", Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ – ΤΕΜΠΗ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες αποχώρησαν από την επιτροπή, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, για προσπάθεια συγκάλυψης. Σημειώνουν κατά την αποχώρησή τους, ότι δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες, όπως ο κ. Γενιδούνιας, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Σπηλιόπουλος, και πως δεν διαβιβάστηκε η δικογραφία του εφέτη ανακριτή στην Επιτροπή.

Ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας είχε απαντήσει νωρίτερα στο αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει στη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί. Στα υπαινικτικά σχόλια του Δημήτρη Μαρκόπουλου ο Βασίλης Κόκκαλης απάντησε πως, «με χυδαίες δικαιολογίες η κυβερνητική πλειοψηφία, επιχειρεί να κλείσει τις εργασίες της Επιτροπής».

Ο Διονύσης Καλαματιανός επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως, «δυστυχώς βλέπουμε ότι θέλει να κλείσει η επιτροπή χωρίς δικογραφία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη, έκανε γνωστή την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία «για απροκάλυπτη μεθόδευση συγκάλυψης».

Είχε προηγηθεί η απόρριψη εκ μέρους της «γαλάζιας» πλειοψηφίας το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός ψευδόρκησε τόσο για τη μετάταξη του σταθμάρχη, όσο και για το εξώδικο των μηχανοδηγών. Από την πλευρά της «γαλάζιας» πλειοψηφίας ο Ιάσωνας Φωτήλας τόνισε πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «όχι μόνο δεν ψευδόρκησε, αλλά οι ισχυρισμοί του συνοδεύτηκαν από σειρά εγγράφων και επαληθεύονται».