Την ένταξή του στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν, με το οποίο θα κατέλθει υποψήφιος στις ευρωεκλογές και μάλιστα από την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου, ανακοίνωσε ο πρώην επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι. Ο πρώην διευθυντής του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές με την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι το RN της Μαρί Λεπέν είναι ένα από τα δύο ακροδεξιά Γαλλικά κόμματα και διεκδικεί την εξουσία.
Όπως ανέφερε ο Φ. Λετζέρι: «σήμερα επιλέγω να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία των Γάλλων».
«Το RN έχει συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το πραγματοποιήσει», είπε στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche ο Λετζέρι, δίνοντας στη συνέχεια μια «γεύση» από τα «πιστεύω »του: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη μεταναστευτική “καταβύθιση”, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρω-κράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον “δουλειά”».
Με αυτή του τη δήλωση ο Φ. Λετζέρι, επιβεβαιώνει στην ουσία ότι οι κατηγορίες που τον βαραίνουν ως επικεφαλής της Φρόντεξ για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα δεν ήταν αβάσιμες.
Ο 55χρονος Γάλλος δημόσιος λειτουργός διετέλεσε από το 2015 ως το 2022 επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Η θητεία του στον οργανισμό σημαδεύτηκε από σωρεία καταγγελιών μη κυβερνητικών οργανώσεων: η Frontex, τόνιζαν μεταξύ άλλων, ανεχόταν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών κι έμοιαζε να έχει αποφασίσει να επιβληθεί ως εγγυητής της αδιαπερατότητας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.
Ο Φ. Λετζερί παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex έπειτα από την έναρξη πειθαρχικής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού συνοριοφυλακής, κατά το περιεχόμενο εμπιστευτικής έκθεσης του OLAF που είχε περιέλθει σε γνώση ΜΜΕ, «δεν τηρούσε τις διαδικασίες», είχε επιδείξει «απιστία έναντι της ΕΕ» και «διαχειριζόταν με κακό τρόπο το προσωπικό» του.
«Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες αυτές, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο της Frontex βρήκαν πειστικές αποδείξεις που να τις υποστηρίζουν», αντέτεινε ο Φαμπρίς Λεζερί στη JDD.
«Στην πραγματικότητα, επειδή ήθελα να ελεγχθεί η μετανάστευση, δεχόμουν πιέσεις κι αισθανόμουν γενική εγκατάλειψη. Η γαλλική κυβέρνηση με πίεζε να παραιτηθώ. Η Γερμανία δεν είχε πρόθεση να με υποστηρίξει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανώς εχθρική απέναντι στο πρόσωπό μου, ευχόταν την αποχώρησή μου», υποστήριξε.
Αξιωματούχοι από πιο μετριοπαθείς χώρες όπως η Σουηδία είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον Φαμπρίς Λετζέρι και τις μεθόδους της Frontex επί των ημερών του, όμως αξιωματούχοι κρατών που τηρούν πιο σκληρή στάση στήριξαν τον πρώην επικεφαλής. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ήταν και η Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο ό ο τότε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηρατάκης είχε βραβεύσει τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που έχει προσφέρει και κατόπιν ο Γάλλος αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Πέντε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, η ελβετική τηλεοπτική εκπομπή έρευνας SRF Rundschau και το ελβετικό περιοδικό Republik), επικαλούμενα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης, ζήτησαν και πήραν αντίγραφο της βάσης δεδομένων Jora της Frontex, όπου καταγράφονται αναφορές για σοβαρά περιστατικά επαναναπροωθήσεωνκατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες.Τα περιστατικά χαρακτηρίζονται με τον παραπλανητικό όρο «παρεμπόδιση αναχώρησης», που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό σταματά τους πρόσφυγες πριν εισέλθουν σε ελληνικά ύδατα, είτε αναγκάζοντάς τους σε αλλαγή πορείας είτε ειδοποιώντας το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει στα τουρκικά παράλια. Τον παραπλανητικό όρο τον χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαβόητη απάντησή του στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πείσει για τη νομιμότητα της πολιτικής του στα σύνορα.
Η Frontex, με έδρα τη Βαρσοβία, από τους πιο πολιτικά εκτεθειμένους οργανισμούς της ΕΕ, ενισχύεται συνεχώς για την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα των πνιγμών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στα μεσογειακά πελάγη.