ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Με μια ακόμη εισβολή των ΜΑΤ σε κατειλημμένη Πανεπιστημιακή σχολή- απάντησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος που εδώ και δύο σχεδόν δύο μήνες αγωνίζεται κατά της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της Παιδείας, λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου-έκτρωμα της κυβέρνησης στην Βουλή.

Πριν καλά καλά ξημερώσει, στις 5:30 το πρωί-με τον κλασικό τρόπο που μας έχουν συνηθίσει σε αντίστοιχες καταλήψεις του αναρχικού χώρου-τα ΜΑΤ εισέβαλαν στη κατειλημμένη από τις έξι Φεβρουαρίου, Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να την εκκενώσουν . Σύμφωνα με πληροφορίες, ένστολοι μπήκαν και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, όπου υπήρχαν περίπου 20-25 φοιτητές πραγματοποιώντας ελέγχους, ενώ αρκετοί φοιτητές αποχώρησαν από τν χώρο.

Το Σάββατο, ο κοσμήτορας της Νομικής του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς του φοιτητές, έκανε έκκληση «να δείξουν υπευθυνότητα και να διακόψουν τη κατάληψη διότι η ζημία που προξενούν είναι ανυπολόγιστη».

Ο ίδιος δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ πως η ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασε μετά από διαταγή κατεπείγουσας εξέτασης από τον εισαγγελέα, αλλά την υποστήριξε λέγοντας ότι «τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους». «Η Νομική Σχολή είναι μια εμβληματική Σχολή, δεν μπορούμε μια παθογένεια δεκαετιών που ταλανίζει το Πανεpιστήμιο ειδικά στη Νομική να την ανεχόμαστε. Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου.» ισχυρίστηκε ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης. Δήλωση που ερμηνεύεται πως ο Πρύτανης ζήτησε την εκκένωση της κατειλημμένης σχολής και την επέμβαση της αστυνομίας..

Έξω από τη Νομική νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι φοιτητές και φοιτήτριες για να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της αστυνομίας μέσα στη πανεπιστημιακή σχολή.

Έξω από το ΑΠΘ βρέθηκε επίσης από νωρίς το πρωί και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο κι ότι οι φοιτητές δεν βρίσκονται σε κάποιον κίνδυνο», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνώριζε για την αστυνομική επιχείρηση και αν υπάρχουν καταληψίες στο κτίριο.

Τα σχέδιο του κοσμήτορα και της ΕΛ.ΑΣ. Για την εκκένωση της Νομικής σχολής δεν κράτησε και πολύ. Δείχνοντας αγωνιστικά αντανακλαστικά φοιτήτριες και φοιτητές, πραγματοποίησαν πορεία εντός του πανεπιστημιακού χώρου λίγη ώρα αργότερα και προχώρησαν σε νέα κατάληψη του κτιρίου, στήνοντας θρανία στην είσοδο.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η κατάληψη θα διαρκέσει τουλάχιστον έως αύριο, όποτε θα πραγματοποιηθεί συνέλευση φοιτητικών συλλόγων για τις επόμενες κινήσεις τους.

Παράλληλα, οι φοιτητές προγραμματίζουν διαμαρτυρία για την αστυνομική επέμβαση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.