ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ…ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Έτοιμοι για “απόβαση” στην Αθήνα με εκατοντάδες τρακτέρ και με κάθε… τρόπο είναι χιλιάδες αγρότες προκειμένου να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη (20/2).

Παρά το “όχι” που αρχικά εισέπραξαν από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και την επιμονή της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, οι αγρότες ετοιμάζουν τη μεγάλη τους κάθοδο στην πρωτεύουσα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Το αρχικό «όχι» του υπουργού διαδέχθηκε μια σειρά όρων, προκειμένου να αποφευχθεί η όξυνση του κλίματος.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των τρακτέρ που θα τους επιτραπεί να μπουν στην πρωτεύουσα θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά από το σημείο από όπου θα ξεκινήσουν μέχρι και την πλατεία Συντάγματος .

Θα υπάρχει συγκεκριμένο δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν .

Ανά 30 τρακτέρ θα υπάρχει όχημα που θα μπορεί να διαχειριστεί τυχόν προβλήματα ή ζημίες .

Στο Σύνταγμα, τα βρίσκονται σε συγκεκριμένο χώρο.

Στη Λ. Αμαλίας θα παραμείνει ανοιχτή μια λωρίδα κυκλοφορίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κινητοποίηση της Τρίτης αναμένεται να λάβουν μέρος 5.000 αγρότες, με 260 τρακτέρ, εκ των οποίων τα 150 από τη Θεσσαλία. Οι περισσότεροι φυσικά θα κατέβουν με λεωφορεία, ενώ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

Στόχος είναι να παραμείνουν για μία ημέρα στο Σύνταγμα, διεκδικώντας πιο δραστικές λύσεις για το υψηλό κόστος παραγωγής, με κύριο αίτημα το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.

Το πρωί πάντως ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα μέσω social media στους αγρότες, να μην περιμένουν νέα μέτρα. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».

Οι αγρότες την Κυριακή 18/2 απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Μπράλλου, και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να εγκλωβιστούν στον παράδρομο, από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες.

Τα κονβόι των τρακτέρ θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, όπου είναι το σημείο της προσυγκέντρωσης.