ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: «Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΒΙΑΣΜΟ»

Μια εξοργιστική καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο που αντέδρασε η αστυνομία απέναντι σε μια γυναίκα, η οποία πήγε στο νοσοκομείο, καθώς «είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα», σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο γενικό νοσοκομείο- μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Με βάση την καταγγελία η αστυνομία ακολούθησε «ωμή παρέμβαση στη διαδικασία της περίθαλψης» και την υπέβαλε σε «πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ».

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπέδιου.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστική διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση όπως ορίζει ο νόμος.»

Σα να μην έφταναν αυτά, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι η γυναίκα «ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι θα κληθεί την επόμενη μέρα για να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι θα την δει ιατροδικαστής την μεθεπόμενη μέρα. Και με κάποιες ιατρικές συστάσεις ξαναγύρισε σπίτι της. Πέρασαν ημέρες και ακόμα κανένας δεν την έχει καλέσει.»

Τέλος, οι εργαζόμενοι αναφέρουν στην καταγγελία τους ότι: «Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η κυβέρνηση και το υπουργείο με την δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σοκαρισμένες/οι και οργισμένες/οι είμαστε μετά από ενημέρωση που είχαμε για περιστατικό γυναίκας θύματος βιασμού που προσήλθε πρόσφατα σε εφημερία του νοσοκομείου μας.

Ζήτησε ιατρική βοήθεια, καθώς είχε πόνο στην κάτω κοιλιά και κολπική αιμορραγία. Είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα. Μετά από σύσταση των εφημερευόντων επικοινώνησε με την αστυνομία. Αυτό που ακολούθησε είναι επονείδιστο.

Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης της, η υποβολή της σε πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ, για να υποβάλλει κατάθεση, η πλήρης έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών, αποδεικνύουν στην πράξη την ακραία σεξιστικη πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και πολύ περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες.

Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικο, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της, να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπέδιου.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστικη διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση, όπως ορίζει ο νόμος. 

Εν τω μεταξύ οι μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλό αίσθημα ανθρωπιάς προσπαθούσε να βοηθήσει σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεργασίας, αντιλαμβανόμενο το παράλογο της όλης διαδικασίας. Ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι θα κληθεί την επόμενη μέρα για να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι θα την δει ιατροδικαστής τη μεθεπόμενη μέρα. Και με κάποιες ιατρικές συστάσεις ξαναγύρισε σπίτι της. Πέρασαν ημέρες και ακόμα κανένας δεν την έχει καλέσει. Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Το αν θα γίνει ο ενδεδειγμενος έλεγχος και η αντιμετώπιση ενός βιασμού δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση ή την προσωπική ενημέρωση κάθε συναδελφισσας/ου.

Η σκληρή υποστελεχωση που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό από μαίες, νοσηλεύτριες, γιατρούς μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους στα νοσοκομεία μας.

Ακόμα και το προφανές της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων, το να υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης μέχρι λομωξιολογική κάλυψη είναι ζητούμενο….
Χρειάστηκε να κληθεί η διοίκηση για να τηρηθούν τα προφανή. Μάλιστα, την ώρα της σύσκεψης της διοίκησης, συζητήθηκε να καλεστεί ψυχολόγος συμβασιούχος του ΕΟΔΥ, ωστόσο δεν εφημέρευε. Είναι οι εργαζόμενοι που ο Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει τέλη Απρίλη και τους έδωσε μια ψωροπαράταση, όπως κάνει με όλους τους συμβασιούχους.

Μέρες μετά εκκρεμεί η ιατροδικαστική εξέταση.
Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, η κυβέρνηση και το υπουργείο με τη δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δε δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Δημιουργία πρωτοκόλλου περίθαλψης- διαχείρισης κακοποιημένων γυναικών 
  • Καμία εμπλοκή της αστυνομίας στο έργο μας 
  • Μαζικές προσλήψεις στα γυναικολογικά νοσοκομεία και όχι απαξίωση και διάλυσή τους 
  • Καλούμε ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας να μπουν μπροστά στα ζητήματα της αντιμετώπισης των κακοποιημένων γυναικών, της έμφυλης βίας και του σεξισμού.