ΚΑΥΣΩΝΑΣ: “ΚΑΜΙΝΙ” Η ΧΩΡΑ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ.

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα, με το κύμα αποπνικτικής ζέστης να κορυφώνεται την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται και την Πέμπτη 13/06 σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκτίμηση των μεγίστων θερμοκρασιών παρουσιάζεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (44 βαθμοί), το Ανατολικό Αιγαίο, την Αττική, τη Θεσσαλία, την Αχαΐα και την Κρήτη.

Τι δειχνει η θερμικη καμερα πανω από την Αθηνα

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έρχονται από drone με την θερμική κάμερα που πετάει πάνω από την Αθήνα, καταγράφοντας τις συνθήκες καύσωνα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα σημεία που υπάρχουν δέντρα και βλάστηση σε σχέση με αυτά που κυριαρχεί το τσιμέντο, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες με τη διαφορά να ξεπερνά τους 3 – 5 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και για σημεία που είναι δίπλα το ένα στο άλλο.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πόλεις – με τον τρόπο που έχουν χτιστεί – ευνοούν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών: Ενδεικτικά, εάν η θερμοκρασία εκτιμάται πως βρίσκεται να είναι 28°C, λόγω των κτιρίων και του τσιμέντου, μπορεί να ανέβει έως και κατά 5 βαθμούς, ειδικά το μεσημέρι, ενώ ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφεται σημαντική πτώση. Ένας ακόμη λόγος που ανεβαίνει η εξωτερική θερμοκρασία στις πόλεις είναι και η χρήση των κλιματιστικών, τα οποία πια βρίσκονται παντού. Αν σταθείτε πίσω από ένα κλιματιστικό που βρίσκεται εξωτερικά ενός σπιτιού, θα διαπιστώσετε ότι από το μηχάνημα βγαίνει ζεστός σχεδόν καυτός αέρας γιατί τον τραβά από το εσωτερικό του χώρου με συνέπεια αυτός ο αέρας να ανεβάζει τη θερμοκρασία στο αστικό τοπίο. Φανταστείτε τώρα για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας όπου το πράσινο είναι ανύπαρκτο και με κάθε οικία, κατάστημα, γραφείο να έχει κλιματιστικά.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο επιχείρημα απέναντι σε όλους αυτούς (Δήμοι, Κυβέρνηση) που εδώ και χρόνια μισούν το πράσινο και κόβουν κάθε δέντρο που συναντούν στο διάβα τους βάζοντας στη θέση του ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, από την θερμική κάμερα της ΕΡΤ, με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και με σκούρο μωβ οι χαμηλότερες – δηλαδή εκεί όπου βρίσκονται δέντρα ή άλλες εστίες πρασίνου. 

Η προγνωση της ΕΜΥ για την Πεμπτη

Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Προγνωση για την Παρασκευη

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.