ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΤΟ “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Ένα από τα “όπλα” της αριστεράς ήταν ανέκαθεν η ιστορική μνήμη των αγώνων και των προσώπων της. ¨οταν όμως δεν υπάρχει αυτή η ιστορική μνήμη, όταν δεν έχεις μάθει την ιστορία της πλευράς στην οποία έχεις διαλέξει να βρίσκεσαι πολιτικά τότε υπάρχει πρόβλημα και για τη μνήμη και για το παρόν και για το μέλλον σου ως αριστερός. Επίσης δίνεις πατήματα στους ιδεολογικούς σου αντιπάλους να σε αποδομούν και να σε ειρωνεύονται (έστω κι έμμεσα).

Αυτό ακριβώς έγινε και με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Νίκο Μπελογιάννη για να απαντήσει σχετικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των κομματικών μέσων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Μιλώντας τη Τετάρτη (12/6) στο ρ/σ Παραπολιτικά, ο κ. Κασσελάκης τοποθετήθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης λέγοντας πως «επεξεργαζόμαστε όλες τις επιλογές και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν».

Στην κατεύθυνση αυτή, «όπως καταλαβαίνετε, όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη στην Πελοπόννησο, είχα πραγματικά συγκινηθεί όταν είδα να κρατάει την «Αυγή» σε μια φωτογραφία του. Και συνειδητοποιώ ότι ναι, μπορεί να είμαι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα εικοσιένα χρόνια, αλλά συγχρόνως έχω στο χέρι μου αυτή τη στιγμή ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία που έχει μια εφημερίδα που έχει εμπνεύσει κόσμο εν μέσω μεγάλων αγώνων», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κόμμα και εφημερίδα με μεγάλη ιστορία έχει στα χέρια του ο Κασσελάκης, μόνο που ο ίδιος πιάνεται ανιστόρητος. Κι εδώ έρχεται ο ιδεολογικός αντίπαλος και κάνει μαθήματα ιστορίας στον Στέφανο.

Σε δημοσίευμα της δεξιάς εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” (ναι αυτής που υμνούσε κάποτε τους χρυσαυγίτες και τους έφτιαχνε κοινωνικό προφίλ με συνεχόμενα ρεπορτάζ της) διαβάζουμε:

Τον Μπελογιάννη επιστράτευσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, για να απαντήσει σχετικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των κομματικών μέσων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να απαντήσει μέσω… Αμαλιάδας για το εάν θα κάνει «περικοπές και οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη λειτουργία τους». Μόνο που ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο», ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 1952, δηλαδή πέντε μήνες πριν καν ξεκινήσει η έκδοση της «Αυγής», η οποία άρχισε να εκδίδεται στις 24 Αυγούστου του 1952.

Καθώς ο Νίκος Μπελογιάννης δεν βρισκόταν στη ζωή, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της «Αυγής», δεν είναι απίθανο ο κ. Κασσελάκης να αναφέρεται σε μια ιστορική φωτογραφία, όπου απαθανατίζεται ο Νίκος Πλουμπίδης, κρατώντας την «Αυγή».

Ιστορικά σωστή η υπόδειξη του Π.Θ. αλλά μέσα από την απλά διατυπωμένη είδηση κρύβεται η ειρωνεία για την ανιστόρητη δήλωση του Κασσελάκη-ειδικότερα αν διαβάσετε τα σχόλια που ακολουθούν την είδηση.

Μήπως κάποιοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνουν μερικά ταχύρυθμα μαθήματα πολιτικής ιστορίας της ελληνικής αριστεράς στον Στέφανο ώστε να μη λέει τη μία χαζομάρα πίσω από την άλλη; Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν αριστεροί για να του μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους.

Στη τελική “σύντροφοι” δείξτε του μερικές φωτογραφίες με λεζάντες τα ονόματα, όπως για παράδειγμα τη κλασική φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο.

Άραγε έχει μείνει κανένας/μια πραγματικά αριστερός/η στον ΣΥΡΙΖΑ;