ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Η ήττα του «Μακρονισμού» και η άρνηση – ακόμα και συζήτησης – των κομμάτων για το νομοσχέδιο μετανάστευσης, συν διαμορφώνουν, μια νέα πολιτική κρίση στην Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει πως θα προχωρήσει στη παρουσίαση νέου νομοσχεδίου για τη μετανάστευση παρά την κρίση που περνά. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε χθες σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο για «κυνισμό» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στη χώρα να καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση, να προσδιορίζει τους όρους για την οικονομική μετανάστευση και να μελετήσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης αυτών που σκοπεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Γαλλία.

Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε μία μικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο, αποδεκτό και από τα δύο νομοθετικά Σώματα.

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση έχει ως στόχο να δείξει ότι ο Μακρόν μπορεί να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση, διατηρώντας παράλληλα τις πόρτες της Γαλλίας ανοιχτές για τους ξένους εργαζόμενους που μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία. Όμως το περιεχόμενό του έχει ξαναγραφτεί αρκετές φορές, πρώτα σκληρύνθηκε από τη γερουσία που κυριαρχείται από τη δεξιά, και στη συνέχεια άλλαξε εν μέρει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση και έντονες αντιδράσεις.

Μετά από συναντήσεις την Τρίτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει τη νομοθεσία πίσω σε κοινοβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από επτά γερουσιαστές και επτά βουλευτές της Κάτω Βουλής, προκειμένου να επεξεργαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο για να αρθεί το αδιέξοδο.

Η πολιτική κρίση απειλεί να αποδυναμώσει την κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και πριν από εννέα μήνες προώθησαν αμφιλεγόμενες αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και εν μέσω διαδηλώσεων στους δρόμους.

Οι αυστηρότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, που διαφωνούσαν οι αριστεροί βουλευτές και οι ομάδες δικαιωμάτων, περιλαμβάνουν την ευκολότερη απέλαση ανθρώπων που έχουν εγκατασταθεί στη Γαλλία αλλά «δεν σέβονται τις αξίες της δημοκρατίας», συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα. Το νομοσχέδιο μειώνει επίσης την ηλικία στην οποία οι αλλοδαποί θα μπορούσαν να απελαθούν. Περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους για τις οικογένειες που θέλουν να ενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θέτοντας απαιτήσεις για ασφάλιση υγείας και τακτικό εισόδημα.

Πηγή: AFP