ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ (ΚΑΙ) ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

HΠΑ και Μ. βρετανικά ξεκίνησαν βομβαρδισμούς και στην Υεμένη, εναντίον των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ. Αεροδρόμια και εγκαταστάσεις των ανταρτών στην Υεμένη στο στόχαστρο, σε πολλές πόλεις. «Δεν θα διστάσω να διατάξω κι άλλα μέτρα, λέει ο Μπάιντεν».

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούτι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε ο Σούνακ.

Τα πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ.

Ενώ οι Χούτι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που «συνδέονται» με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκπρόσωπος των ανταρτών , ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούνακ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούτι.