Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

Χρειάστηκε η αντίδραση ολόκληρης της κοινωνίας της Νισύρου αλλά και οι απανωτές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων για τον αρχαιοφύλακα του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να φέρει την πρώτη αντίδραση του υπουργείου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΥΠ.ΠΟ., διατάχθηκε διοικητική έρευνα και αναστολή καθηκόντων του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για τον οποίον δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας».

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο 50χρονος έχει δοκιμάσει την τύχη του και στον πολιτικό στίβο: είχε κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2019 με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου του νησιού, Κορωναίου Χριστοφή. Σήμερα, δε, το όνομά του βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ, στις επικείμενες εκλογές του σωματείου. Πρόκειται για την παράταξη του προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, Γιάννη Τσακοπιάκου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα βασικός κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος ως τέως πρόεδρος του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού στη διαβόητη υπόθεση των «πλαστών δανείων».

Νέες καταγγελίες

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη (18/4) και το “Χαμόγελο του Παιδιού”, καθώς, όπως ενημέρωσε, δέχτηκε κλήση για τη σεξουαλική παρενόχληση του ανηλίκου στη Νίσυρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φερόμενος ως δράστης και υπάλληλος του ΥΠΠΟ, «προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε. Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 15 Απριλίου, λάβαμε ενημέρωση στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» από τον Αντιδήμαρχο Νισύρου για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο νησί. Αναφέρθηκε πως ο ενήλικος άνδρας, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε.

Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού. Τα υπόλοιπα τρία ανήλικα παιδιά μπήκαν στον χώρο για να βρουν τον φίλο τους.

Επιπρόσθετα, λάβαμε επιπλέον κλήσεις από μια ακόμα Αντιδήμαρχο Νισύρου, καθώς και από δύο μητέρες, παιδιών που μπήκαν στο σπίτι του καταγγελλόμενου για να βρουν τον φίλο τους.

Την ίδια μέρα, ενημερώσαμε την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες έρευνες και ενέργειες αναφορικά με τον ενήλικο. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ο ενήλικος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Η υπόθεση βρίσκεται σε έρευνα από τις Αστυνομικές και τις Εισαγγελικές Αρχές».

Κίνδυνος απέλασης για τον πατέρα που έκανε καταγγελία

Ο μετανάστης κάτοικος του νησιού, αφού προέβη σε καταγγελία που αφορούσε σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του δεκάχρονου παιδιού του, κρατείται έκτοτε από τις αρχές, καθώς στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων.

Χάρη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Νισύρου αλλά και σε επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων, φαίνεται πως εντέλει θα αφεθεί ελεύθερος.

Πάντως, τον κίνδυνο απέλασης του μετανάστη πατέρα επιβεβαίωσε και η αστυνομία, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στο περιστατικό, τονίζοντας πως «εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του».