Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΧΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Όλο και πιο πολύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, συρόμενη από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ σαν πιστό σκυλάκι στον Μωλόχ του αίματος.

Ελληνο-τσεχικός “γάμος” με “κουμπάρα” την ΕΕ για την παραγωγή πυρομαχικών που προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ενέκριναν χτες την κοινοπραξία με την τσέχικη αντίστοιχη αμυντική βιομηχανία MSM που θα χρηματοδοτηθεί με 33 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Α.S.A.P.

Βάσει της συμφωνίας η Τσέχικη MSM EXPORT s.r.o του τσεχικού ομίλου CSG (Czechoslovak Group) βάζει ως προίκα 50 εκατομμύρια ευρώ με στόχο η νέα κοινοπραξία να ξεκινήσει αμέσως στην Ελλάδα η παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών που έχουν άμεση ανάγκη οι Ουκρανοί για τη χρήση των όπλων που τους έχουν προσφέρει οι Δυτικοί.

Το βλήμα των 155 χιλιοστών είναι το πυρομαχικό με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Τσεχία είχε εισαγάγει την πρωτοβουλία για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία από χώρες εκτός ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο. Λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής, η Τσεχία κατάφερε να συνδέσει διάφορες χώρες με προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού από όλο τον κόσμο έτσι ώστε να αποδώσει καρπούς η πρωτοβουλία της.

Στα τέλη Μαΐου, η Τσέχα υπουργός Άμυνας Jana Černochová αποκάλυψε ότι 18 χώρες είχαν υπογράψει μνημόνια με την Τσεχία, εκφράζοντας την πρόθεση να παράσχουν χρηματοδότηση για την αγορά πυρομαχικών. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Νορβηγία, καθώς και μη ευρωπαϊκοί σύμμαχοι όπως ο Καναδάς.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της τσεχικής κυβέρνησης, περισσότερες αποστολές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του έτους, η Ουκρανία αναμένεται να λάβει περίπου μισό εκατομμύριο σφαίρες.

Η Τσεχική κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση των πυρομαχικών, αν και η Černochová εξήγησε ότι οι προμηθεύτριες χώρες διατηρούν μια πολιτική «όλων των αζιμούθιων», προτιμώντας να μην ευθυγραμμιστούν με καμία πλευρά του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας – μια διακριτική ευχέρεια που αποσκοπεί στην προστασία της πολιτικής ουδετερότητας των προμηθευτών.

Τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη “ανάγκη” να μένουν κρυφοί οι προμηθευτές. Εκτός και αν η Ελληνική κυβέρνηση θεωρώντας ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας και για δικούς της προπαγανδιστικούς λόγους επέλεξε να “μαρτυρήσει” τη συμφωνία, γεγονός που δεν το βρίσκουμε καθόλου απίθανο.