Γενικότερα τα κυβερνητικά στελέχη είναι γνωστά για την νεοελληνική και πατριωτική…αισθητική τους, αλλά κάθε φορά μας εκπλήσσουν ακόμη περισσότερο με τις επιλογές τους.
Στην Ακρόπολη δε, έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις trash τηλεοπτικές εκπομπές. Σε θέατρο κακογουστιάς μετατράπηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27/4 ο βράχος της Ακρόπολης. Περίεργος ο ρόλος του προέδρου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που φαίνεται να επέβλεπε το… event, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο της εκδήλωσης ήταν και ο στενός συνεργάτης της Λίνας Μενδώνη και Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ Γιάννης Τσακοπιάκος, πράγμα που μένει να διευκρινιστεί.
Η αρχαιοελληνική “νότα”, που συνδυάστηκε με την επίσκεψη γκρουπ επισκεπτών το Σάββατο 27 Απριλίου, αργά το απόγευμα και λίγο πριν το τέλος του ωραρίου επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, πέρα από γέλια ή από κλάματα.
Και τι δεν είχαμε, «αλευρωμένους» κούρους, θεούς του Ολύμπου, τον Ηρακλή και Αμαζόνες και άλλουε αρχαίους πολεμιστές με ασπίδες περικεφαλαίες και δόρατα στημένους μπροστά στα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο σε ένα σόου τόσο κακόγουστο αντάξιο μιας παράστασης κλόουν σε κάποιο τσίρκο.
Ένα βασικό ερώτημα είναι το ποιος οργάνωσε και αν δόθηκε άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για να πραγματοποιηθεί ένα…δρώμενο με μασκαρεμένους “διασκεδαστές’ που αντιβαίνει τους κανόνες περί του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ακρόπολη; Άραγε ποια σχέση έχει αυτή η εκδήλωση με τις πριβέ ξεναγήσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο προκειμένου να “αναβαθμίσει” την πολιτιστική εμπειρία μόνο για τους πλούσιους; ¨η είναι ενταγμένη στο “πακέτο” των συγκεκριμένων “πριβέ” ξεναγήσεων μόνο για πλούσιους, που έχει προγραμματίσει το υπουργείο προκειμένου να “αναβαθμίσει” την πολιτιστική εμπειρία;
Μετά από επικοινωνία δημοσιογράφων με το ΥΠ.ΠΟ. Ώστε να μάθουμε τι ακριβώς έγινε, απάντησε γραπτώς η Έφορος της Πόλεως των Αθηνών Έλενα Κουντούρη η οποία ανέφερε ότι; «δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε είχε δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο» για τη συγκεκριμένη παράσταση. Άρα η πρόσβαση των “διασκεδαστών” του γκρουπ στο μνημείο έγινε…κατά λάθος. Η επίσημη απάντηση του ΥΠΠΟ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν- με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες”.
Μάλιστα, συνεχίζει η απάντηση, «έχει διαταχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες”. Διευκρινίζεται επίσης ότι το συμβάν “δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ μετά τις 10 Μαίου»
Το ερώτημα του πως μπήκε στην Ακρόπολη όλο αυτό το μασκαρεμένο τσούρμο χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς ή χωρίς να ζητηθεί από κανέναν η σχετική άδεια στην είσοδο παραμένει. Και αν πράγματι δεν είδε ούτε άκουσε κανένας τίποτα, τότε δε μένει παρά να δώσει εξηγήσεις η βάρδια του Σαββάτου και κυρίως η προϊσταμένη αρχιφύλακας, η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε πρόσφατα.
Στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η δημοσιογράφος Κατερίνα Αγγελιδάκη του documentonews.gr με το το αρχιφυλακείο της Ακρόπολης έλαβε την εξής απάντηση: «Ρωτήστε τον Ελληνο-ινδικό Σύνδεσμο Φιλίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκδήλωση».
Να ρωτήσουμε δηλαδή τους Ινδούς επισκέπτες να μας πουν αν ανέβηκαν στο βράχο για να θαυμάσουν το μνημείο συνοδεία ζωντανών αγαλμάτων…Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν ισχύει η πληροφορία ότι την εκδήλωση διοργάνωσε τουριστικό πρακτορείο (έχει ανάμιξη σ’ αυτόκ ο Γιάννης Τσακοπιάκος;) για επισκέπτες με υψηλό οικονομικό βαλάντιο. Είχε στηθεί μπουφές στην είσοδο της Ακρόπολης και ποιος ήταν ο ρόλος της μπάντας που παιάνισε εκείνη την ώρα;
Το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έγινε viral αστειότητας στα κοινωνικά δίκτυα πέρα του γελοίου είναι και σοβαρό, καθώς εκτός των όποιων ευθυνών όσων εμπλέκονται θεσμικά με την Ακρόπολη γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι το μνημείο δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο που συνάδει με τη σπουδαιότητά του,την ιστορία του και την ομορφιά του, όπως και με την ανάγκη της σωστής διαχείρισης και προστασίας του.
Πρώτα έστρωσαν την Ακρόπολη με τσιμέντο. Μετά αποφάσισαν να βάλουν επιχειρηματίες στον έλεγχο και στην έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σειρά έχει η έναρξη των πριβέ ξεναγήσεων έναντι αδρού τιμήματος και στο μεταξύ κανείς δεν ξέρει πώς εισέρχεται στον χώρο όποιος θέλει να ζήσει το μύθο του ντυμένος άγαλμα ή αρχαίος Έλληνας με… χλαμύδες και χιτώνες.