ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: ΕΝΟΧΟΙ ΑΛΛΑ… ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο θα για τους 21 κατηγορούμενους σχετικά με την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι, που προκάλεσε το θάνατο 104 ανθρώπωΝ ανακοινώθηκε σήμερα, μετά από έξι χρόνια και μία δίκη, που κράτησε ενάμιση έτος.

Στο εδώλιο βρίσκονταν για πράξεις και παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά που άφησε πίσω της οδύνη και καταστροφή.οι τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής,  η τότε περιφερειάρχης Αττικής και οι τότε δήμαρχοι των δήμων που έπληξε η φωτιά.

Οι δικαστές αξιολόγησαν την ογκώδη δικογραφία, τις δεκάδες, συγκλονιστικές, καταθέσεις μαρτύρων, τις θέσεις των ειδικών για κρίσιμα ζητήματα, τις απολογίες των κατηγορουμένων, τις θέσεις των συνηγόρων και βέβαια την εισαγγελική πρόταση.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο κρίνεται η φονική φωτιά, ώστε να ανακοινώσουν την κρίση τους για τα πρόσωπα που κλήθηκαν να διαχειριστούν την πυρκαγιά, που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Το δικαστήριο μελέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη και το νομικό σκεπτικό που ανέπτυξε για κάθε κατηγορούμενο και τις διατάξεις που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του και το πεδίο δράσης του.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή οι:

• Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

• Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός

• Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ

• Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών

• Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής

• Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα

• Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

• Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου 

Κατά τον Εισαγγελέα έπρεπε να απαλλαγούν τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Επίσης ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.

Τέλος, ζήτησε να αθωωθούν ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Τελικά, Ένοχοι κρίθηκαν μόνο έξι κατηγορούμενοι, από τους 21 συνολικά, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συγγενών, οι οποίοι φώναζαν προς την έδρα “ντροπή σας, εσείς δεν έχετε χάσει παιδί”.

Ένοχοι κρίθηκαν οι:

  1. Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
  2. Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός
  3. Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
  4. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
  5. Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
  6. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά

ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, μετά και την ανακοίνωση των ποινών, που παρότι εκτείνονται από 3 έως 111 έτη, από αυτά εκτιτέα είναι τα 5, ενώ οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών. Κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και κάποιοι άλλοι σε φωνές και κατάρες.