ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων και καταδίκασαν το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα. Με κεντρικά συνθήματα κατά της ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας, της ακρίβειας και των ιδιωτικοποιήσεων σε εκπαίδευση και υγεία, όπως και με μηνύματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος ανταποκρίθηκαν σωματεία και εργαζόμενοι, αλλά και οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς (μεταξύ των οποίων: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, ΣΕΚ, Ξεκίνημα) και οργανώσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος (ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό). Στα Προπύλαια, μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν, την ίδια ώρα, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι συγκεντρώσεις για την απεργία ήταν και μια απάντηση στη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα με κυβερνητική απόφαση που επικαλείται τη σύμπτωση της 1ης Μαΐου με τη Μεγάλη Εβδομάδα έδωσε η ΓΣΕΕ: «Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας.

Η ΓΣΕΕ δεν “διεκδικεί” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως Αργία την 1η ΜΑΗ και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη. Με σύνθημα “Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!” αγωνιζόμαστε για: ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις, αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους», σημείωνε το κάλεσμα της ΓΣΕΕ.

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, όπου εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία και εργασιακούς κλάδους, όπως και από το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της αιματοβαμμένης εργατικής εξέγερσης στο Σικάγο, πριν από 138 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1886, με το βασικό αίτημα της καθιέρωσης του 8ωρου εργασίας να παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. Απέτισαν επίσης φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής πριν από 80 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944.

«Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η Πρώτη Μάη κι η πάλη η ταξική» και «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ μπροστά από την εξέδρα των ομιλητών υπήρχε πανό «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», όπως και δεκάδες μπαλόνια στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, πράσινο, κόκκινο, λευκό και μαύρο.

Δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χθες επίσης σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη (όπου η πορεία έληξε με κατάθεση στεφάνων στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, επίκεντρο των μαζικών και αιματοβαμμένων απεργιακών κινητοποιήσεων τον Μάιο του 1936), Πάτρα, Λάρισα (όπου η έναρξη της κινητοποίησης του ΠΑΜΕ έγινε με ανάγνωση ανακοίνωσης εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ) και άλλες μεγάλες πόλεις.

ΜΥΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Σε μια συμβολική, για τον πόλεμο στη Γάζα, κίνηση προχώρησαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την εργατική Πρωτομαγιά, ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος.

Στη συνέχεια οι ίδιοι διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά από το σιντριβάνι με πλακάτ που αναφέρονταν στις καταλήψεις που πραγματοποιούνται στα πανεπιστήμια του Κολούμπια στις ΗΠΑ και της Σορβόννης στη Γαλλία, με αίτημα να τερματιστεί ο πόλεμος.

Στη δράση συμμετείχε και η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά με κεντρικά αιτήματα :

• Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και θεσμοθέτηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
• Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
• Πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών
• Μόνιμη και σταθερή εργασία με κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, εφτάωρο – πενθήμερο -35ωρο.
• Όχι στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία

«Ισχυρό μήνυμα αγώνα έστειλαν οι χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά ενάντια στις πολιτικές της “Μητσοτάκης Α.Ε.”, με δυναμική παρουσία από τα μπλοκ της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα στείλαμε το μήνυμα: Δεν θα συνηθίσουμε στη φτώχεια και τον εργασιακό μεσαίωνα!

Ως εδώ! Να μην επιτρέψουμε να θεμελιωθούν συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Με ενότητα, αγώνες και διεκδίκηση να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και να κερδίσουμε τη ζωή μας. Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να ξεμπερδέψει με το εργατικό κίνημα και την αριστερά είναι γελασμένη.»

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά συμμετείχε στη δράση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας οι οποίοι άπλωσαν ένα τεράστιο πανό μπροστά στη βουλή ενώ έριξαν κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος στέλνοντας μήνυμα καταδίκης για τον σφαγέα Νετανιάχου και τους συμμάχους του. Ενώνοντας της φωνή μας με τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι φοιτητές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενάντια στην καταστολή και τη βία των κυβερνήσεων που στηρίζουν το ισραηλινό Απαρτχάιντ.

Από τη Σορβόνη μέχρι το Columbia, από το Βερολίνο μέχρι την Αθήνα, η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη θα νικήσει!