«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφεραν τα WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.
Σύμφωνα με τα WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.
Το τελευταίο κεφάλαιο «ομηρείας» του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται αύριο Τετάρτη 26/6, σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό – ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν κρατούμενος για περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα, σύντομα θα ξανασμίξει με τη σύζυγό και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα.
Δήλωσεις για την ιστορική εξέλιξη στην υπόθεση Ασάνζ έκαναν η σύζυγος του ιδρυτή των Wikileaks Στέλλα Μορίς και ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης των Wikileaks.
Η κοινή δήλωση τους βιντεοσκοπήθηκε πριν από μία εβδομάδα, έξω από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς: «Εάν βλέπετε αυτό το μήνυμα, σημαίνει ότι ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος», είπε χαρακτηριστικά ο Χράφνσον. «Το κόστος για τον Τζούλιαν φυσικά ήταν η στέρηση της ελευθερίας του, στη μάχη για την ελευθερία του Τύπου, βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κρίστιν Χράφνσον.
«Επισκέπτομαι τον Τζούλιαν σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, 12 χρόνια από την ημέρα που πήγε στην πρεσβεία του Ισημερινού για να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο. Είμαι αισιόδοξη πλέον ότι όλο αυτό οδεύει προς το τέλος του. Θεωρώ σε μία εβδομάδα από σήμερα, ο Τζούλιαν θα είναι ελεύθερος», είπε η Στέλλα Ασάνζ στο μήνυμα που βιντεοσκοπήθηκε στις 19 Ιουνίου.
«Τα πράγματα κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Ήταν δύσκολο για εμάς να σχεδιάσουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αλλά εάν όλα πάνε καλά, ο Τζούλιαν θα είναι σε ένα αεροπλάνο στον δρόμο για την ελευθερία», συμπλήρωσε η Στέλλα Ασάνζ.
Η σύζυγος του Ασάνζ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πολίτες υποστήριξαν τον Ασάνζ. «Στα χρόνια που ο Τζούλιαν ήταν στη φυλακή ένα σπουδαίο κίνημα δημιουργήθηκε, από ανθρώπους προερχόμενος από όλο τον κόσμο, οι οποίοι στήριξαν τόσο τον Τζούλιαν σαν άνθρωπο, αλλά και όσα πρεσβεύει. «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Ότι ξεκινά τώρα, με την απελευθέρωση του Ασάνζ, αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο».
«Μπορώ να πω ειλικρινά ότι χωρίς τη στήριξή σας, αυτή η σημαντική ημέρα χαράς δεν θα ερχόταν ποτέ», πρόσθεσε ο Χράφνσον.
Τα WikiLeaks δημοσίευσαν στοιχεία κυβερνητικής διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως αρχισυντάκτης, ο Τζούλιαν πλήρωσε βαριά αυτές τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και για το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει.
Σε ανάρτηση, τα WikiLeaks χαιρετίζουν την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».
«Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», καταλήγει η ανακοίνωση των Wikileaks.
«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.
Τα WikiLeaks είχαν δημοσιεύσει στοιχεία κυβερνητικής διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τζούλιαν πλήρωσε βαριά αυτές τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ήταν κρατούμενος περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3 μέτρων και απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα
Αυστραλός πρωθυπουργός για Ασάνζ: «Θέλουμε να έρθει στο σπίτι του -Δεν υπάρχει κέρδος από τον εγκλεισμό.»
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα πως θέλει ο Τζούλιαν Ασάνζ να επιστρέψει στην Αυστραλία το συντομότερο δυνατόν.
«Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για τον κ. Ασάνζ και τις δραστηριότητές του, η υπόθεση σέρνεται για υπερβολικά μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Αλμπανέζι στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks αναχώρησε από τη Βρετανία έπειτα από μια συμφωνία να αποδεχθεί την ενοχή του για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ περί κατασκοπείας.
«Δεν υπάρχει κανένα κέρδος από το συνεχιζόμενο εγκλεισμό του και θέλουμε να έρθει στο σπίτι του στην Αυστραλία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου της Αυστραλίας Στέφεν Σμιθ συνόδευσε τον Ασάνζ κατά την αναχώρησή του από το Λονδίνο τη Δευτέρα.
Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Κέβιν Ραντ είναι επίσης παρών και παρέχει στον Ασάνζ “σημαντική βοήθεια” ενόψει της αυριανής εμφάνισής του στο δικαστήριο των Βορείων Μαριάνα Νήσων.
Οι αποκαλύψεις του Wikileaks
Από το 2006 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Wikileaks είναι γνωστό για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη βιομηχανία κινηματογράφου μέχρι την εθνική ασφάλεια και τους πολέμους.
Το 2010, δημοσίευσε ένα βίντεο από στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ που έδειχνε τη δολοφονία πολιτών στη Βαγδάτη του Ιράκ.
Έχει επίσης δημοσιεύσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία συνελήφθη, φυλακίστηκε και αργότερα απελευθερώθηκε.
Τα έγγραφα που αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αποκάλυψαν πώς ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους σε περιστατικά που δεν είχαν αναφερθεί.
Περαιτέρω έγγραφα από τον πόλεμο στο Ιράκ αποκάλυψαν ότι είχαν σκοτωθεί 66.000 άμαχοι – περισσότεροι από όσους είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Τα έγγραφα έδειξαν επίσης ότι οι κρατούμενοι είχαν βασανιστεί από τις ιρακινές δυνάμεις.
Το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ
Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκινά περίπου την ίδια εποχή που έγιναν οι διαβόητες αποκαλύψεις των Wikileaks.
Αύγουστος 2010 – Η σουηδική εισαγγελία εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ με κατηγορίες για βιασμό και μία για παρενόχληση – ισχυρισμοί που ο ίδιος απορρίπτει ως “αβάσιμους”
Δεκέμβριος 2010 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο και αποφυλακίζεται με εγγύηση στη δεύτερη προσπάθειά του
Μάιος 2012 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία για να υποβληθεί σε ανάκριση
Ιούνιος 2012 – Ο Ασάνζ βρίσκει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Αργότερα ο Ισημερινός του παρέχει άσυλο.
Απρίλιος 2017 – Ο γενικός εισαγγελέας της Αμερικής δηλώνει ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί “προτεραιότητα” για τις ΗΠΑ
Μάιος 2017– Η Σουηδία ανακοινώνει ότι η έρευνα για βιασμό του Ασάνζ σταματά, αφού προηγουμένως είχε σταματήσει άλλες έρευνές της
Νοέμβριος 2018 – Αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε κρυφά κατηγορίες εναντίον του
Απρίλιος 2019 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανάκληση της απόφασης για χορήγηση ασύλου από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Κρίνεται ένοχος για παραβίαση του νόμου σχετικά με την εγγύηση και οδηγείται στη φυλακή Belmarsh
Μάιος 2019 – Ο Ασάνζ καταδικάζεται σε φυλάκιση 50 εβδομάδων. Συνεχίζει να κρατείται και μετά την έκτιση της ποινής
Ιανουάριος 2021 – Δικαστής αποφασίζει ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ
Δεκέμβριος 2021 – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κερδίζει την προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης για τη μη έκδοση του Ασάνζ
Απρίλιος 2022 – Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει το ένταλμα έκδοσης του Ασάνζ, αφού δεν του δίνεται άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιούλιο, ασκεί έφεση κατά της τελευταίας διαταγής έκδοσης
Ιούνιος 2023 – Ο Ασάνζ χάνει την τελευταία έφεση για την έκδοσή του
Μάιος 2024 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης
Ιούνιος 2024 – Ο Ασάνζ αποφυλακίζεται με εγγύηση και απελευθερώνεται από τη φυλακή μετά από διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές για συμφωνία
Με πληροφορίες από: efsyn.gr | news247.gr |