ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ – ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Περιμένοντας την απόφαση του βρετανικού ανώτατου δικαστηρίου από την οποία κρίνεται η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ, το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζουν τις προσπάθειες διεθνοποίησης του αγώνα, που αφορά όχι μόνο τον ιδρυτή των Wikileaks αλλά την ίδια την ελευθερία του λόγου και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως στο πρόσωπο του Ασάνζ δικάζεται ο πυρήνας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην ενημέρωση ενώ το μόνο έγκλημά του είναι η… δημοσιογραφία.

Το ερχόμενο Σάββατο ο Γ. Βαρουφάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, πατρίδας του Ασάνζ ενώ στην Ελλάδα, παρέμβαση στην αντίστοιχη εκδήλωση του ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποίησε ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, Νίκος Θεοχαράκης.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου, ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Νίκος Θεοχαράκης, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στην εκδήλωση για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ που οργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Μεταξύ άλλων ο Ν. Θεοχαράκης αφού επεσήμανε πως ο Ασάνζ είναι κρατούμενος για 14 χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί πότε, τόνισε πως στην Ελλάδα η υπόθεση έχει πάρει πολύ μικρή δημοσιότητα, εντελώς δυσανάλογη με τη σοβαρότητά της, παρόλο που αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

«Δυστυχώς, τα ελληνικά ΜΜΕ τα… σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά και, χωμένα καθώς είναι βαθιά στη διαπλοκή, έχουν αποσιωπήσει το θέμα αυτό. Όπως είπε ο Βάρναλης, «λιβανίζουν τη μπόχα του βούρκου».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 βρίσκεται στην Αυστραλία, την πατρίδα του Τζούλιαν Ασάνζ, και το Σάββατο 9 Μαρτίου θα είναι, μαζί με τον πατέρα του Τζούλιαν, Τζον Σίμπτον, μεταξύ των ομιλητών μιας πολύ σημαντικής εκδήλωσης για την άμεση απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks και συνιδρυτή του DiEM25. Ο τίτλος της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι «Μαθήματα που μου έμαθε ο Τζούλιαν Ασάνζ».

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (RΜΙΤ – Royal Melbourne Institute of Technology) και έχει γενικό τίτλο «Το έπος του Ασάνζ».

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση των διοργανωτών, ο αγώνας για την ελευθερία του Τζούλιαν ενσωματώνει πολλά περισσότερα από συμπόνια για τον πόνο ενός γενναίου ανθρώπου. Είναι ένα ηχηρό κάλεσμα για τη διεκδίκηση και την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινου όντος: Να μιλάμε καθαρά, να καταστήσουμε τις κυβερνήσεις υπεύθυνες για τις πράξεις τους και να αγωνιστούμε για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. (Πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ).

Στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Το ΜέΡΑ25 στέκεται με κάθε δυνατό τρόπο δίπλα στον Τζούλιαν Ασάνζ. Μαζί με άλλες συλλογικότητες την ημέρα της έναρξης της δίκης του διαδηλώσαμε έξω από τη βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και στο Υποπροξενείο της Βρετανίας στο Ηράκλειο.

Και θα είμαστε δίπλα του μέχρι την απελευθέρωσή του. Όχι μόνο επειδή είναι μέλος και συνοδοιπόρος μας, συνιδρυτής του ευρωπαϊκού DiEM25. Αλλά επειδή στο πρόσωπό του δικάζεται ο πυρήνας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην ενημέρωση. Αυτά μας έμαθε ο Τζούλιαν. Το μόνο του έγκλημα είναι η δημοσιογραφία.

Λευτεριά ΤΩΡΑ στον Τζούλιαν Ασάνζ».