Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΙ» ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκαν, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Οι φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση προς τη Βουλή.

Στην διαδήλωση κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Αιτία πολέμου για τους φοιτητές, εμείς θα αγωνιστούμε για δωρεάν σπουδές» και «το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια και ανεργία, κάτω τα χέρια μας από τα πτυχία».

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες σχολές σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ένταση γύρω από το Πολυτεχνείο

Ένταση επικράτησε λίγο πριν γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς μετά την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου μια ομάδα περίπου 200 ατόμων έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και κτήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους στην οδό Στουρνάρη και στην Εμ. Μπενάκη, ενώ έσπασαν την τζαμαρία σε ιδιωτικό ΙΕΚ, που βρίσκεται επί της οδού Πατησίων. Παράλληλα έπεσε μια μολότοφ στην οδό Ζαϊμη.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία αυτή την ώρα περίπου 100 άτομα βρίσκονται εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, ενώ ακόμα 40 είναι στην οδό Στουρνάρη.

Παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο καθώς άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου.

Θεσσαλονικη

Πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη λειτουργία Μη Κερδοσκοπικών Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Τα μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Καμάρας και από εκεί ξεκίνησαν πορεία μέσω της Εγνατίας Οδού. Ένα μέρος των διαδηλωτών κινήθηκε μέσω της Εγνατίας και της Ίωνος Δραγούμη έως το ΥΜΑΘ, ενώ οι υπόλοιποι μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη έφτασαν επίσης στο ΥΜΑΘ και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Υπό κατάληψη τελούν πολλά τμήματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, κατόπιν σχετικών αποφάσεων που ελήφθησαν σε φοιτητικές συνελεύσεις. Στις περισσότερες σχολές η εξεταστική περίοδος επρόκειτο να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και στις περιπτώσεις αυτές δεν διενεργήθηκαν οι εξετάσεις των μαθημάτων.